Netanyahu i njegovi saveznici usvojili budžet poslije svađa i protesta
(Izvor: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Netanyahu i njegovi saveznici usvojili budžet poslije svađa i protesta

Poslanici izraelskog parlamenta (Knesseta) usvojili su rano jutros novi dvogodišnji budžet poslije nekoliko mjeseci koalicionih svađa oko prioriteta finasiranja koje su prijetile da obore vladu premijera Benjamina Netanyahua. Usvajanje budžeta bi moglo da obezbijedi bar donekle stabilnost vladajućoj koaliciji u kojoj su pored Netanyahuovog konzervativnog Likuda, vjerske i ultranacionalističke partije.

I mada bi budžet također mogao da donese mir u toj koaliciji, najdesnije orijentisanoj u izraelskoj istoriji, očekuje se da će produbiti podjele u Izraelu, navodi AP.

Kritičari su optužili Netanyahua da povećava troškove za ultraortodoksne saveznike namenjene vjerskim programima od kojih ekonomija i šire društvo imaju malo koristi. Glasanje je trajalo cijelu noć i budžet je usvojen poslije svanuća sa 64 glasova "za" i 56 protiv.

Novi budžet je kritikovan jer je gotovo četiri milijarde dolara predviđeno za diskrecione fondove, uključujući za ultranacionalističke partije koje podržavaju jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali. Tako će se povećati kontroverzne stipendije na 67,5 miliona dolara za oženjene ultraortodoksne muškarce da uče u vjerskim školama umjesto da rade ili služe vojsku koja je obavezna za većinu sekularnih mladića.

Predviđeno je i više novca za ultraortodoksne škole kritikovane jer se u njima ne uči matematika, ni engleski jezik. Fondovi uključuju desetine miliona dolara za čvrstorukaške partije jevrejskih naseljenika da promovišu projekte u ministarstvima koja kontrolišu.

Ministar finansija Bezalel Smotrich, lider jevrejskih naseljenika, izrazio je nadu da će se njihov broj udvostručiti u narednim godinama. Na Zapadnoj obali, osvojenoj u ratu 1967. godini živi oko 490.000 jevrejskih naseljenika među tri miliona Palestinaca.

Sastav Netayjahuove vlade koja je položila zakletvu krajem decembra prošle godine je duboko podijelio zemlju. U utorak je nekoliko hiljada Izraelaca protestovalo protiv budžeta ispred zgrade parlamenta, mašući izraelskim zastavama i udarajući u bubnjeve, optužujući vladajuću koaliciju da "krade" državni novac.

Tim manjim demonstracijama prethodili su mjeseci masovnih protesta protiv niza prijedloga Netanyahuove vlade da reformiše pravosudni sistem dok mu se sudi za korupciju. Pristalice reforme kažu da je potrebna kako bi se umanjila moć Vrhovnog suda, ali kritičari upozoroavaju da će se uništiti sistem kontrole i ravnoteže vlasti i kompromitovati izraelska demokratija.

Plan reformi je izazvao zabrinutost i u inostranstvu, a zamrznut je od kraja marta dok se s opozicijom pregovora o kompromisu. Pošto je budžet usvojen moglo bi se očekivati da se Netanyahu suoči sa pritiskom svojih saveznika da ga oživi.

Poslije glasanja o budžetu on je izjavio da je je svanuo novi dan i da će oživjeti plan reforme.

federalna.ba/Beta

Izrael budžet
Izrael Njemačka hipersonični raketni sistem
0 28.09.2023 15:26
Izrael Gaza granica
0 28.09.2023 10:44
Saudijska Arabija Izrael Palestina Bliski istok
0 24.09.2023 14:59
Izrael Palestina Zapadna obala
0 24.09.2023 10:10