Netanjahu odlaže reformu pravosuđa kako bi izbjegao građanski rat
(Izvor: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Netanjahu odlaže reformu pravosuđa kako bi izbjegao građanski rat

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je večeras da odlaže spornu reformu pravosuđa poslije tri mjeseca masovnih protesta čiji je vrhunac očekivan ove nedjelje.

U saopštenju Netanjahu je naveo da je svjestan rastućih tenzija u izraelskom društvu i da će ih riješiti, ali je dodao da postoji "ekstremistička manjina" koja cijepa Izrael.

Netanjahu zahtijeva da se zaustavi rastuće odbijanje rezervista da se javljaju na dužnost u vojsci, istakavši da on ne želi da pocijepa zemlju.

Izraelski lider je rekao da je više puta pozvao na dijalog o planu reforme i naglasio da "ne smije biti građanskog rata", upozorivši da postoji ozbiljna kriza u izraelskom društvu.

"Kada postoji opcija da se izbjegne građanski rat kroz dijalog, ja kao premijer odvajam vrijeme za dijalog", rekao je Netanjahu u televizijskom obraćanju naciji i dodao da "zbog nacionalne odgovornosti" odlaže finalna čitanja spornih postavljenja sudija, ali do naredne sjednice parlamenta (Kneseta).

U pomirljivom tonu izrazio je odlučnost da se usvoji reforma pravosuđa, ali je pozvao na "pokušaj da se postigne široki konsenzus", prenio je AP.

Premijer Izraela je rekao i da "većina njegovih saveznika" podržava taj potez i da će reforma biti usvojena u ovoj ili onoj formi, prenijeli su izraelski mediji.

Netanjahu je odložio reformu poslije dva dana velikih protesta pokrenutih zbog njegovog plana.

Desetine hiljada ljudi demonstrirale danas su ispred parlamenta i zaposleni su pokrenuli štrajk širom zemlje.

Protesti zbog reforme su dramatično eskalirali sinoć poslije smjene ministra odbrane Izraela Joava Galanta koji je u subotu pozvao da se pauzira mjesec dana u ostvarenju plana zbog bezbjednosti zemlje.

Odlaganje ostvarenja plana na mjesec dana najavio je danas ministar nacionalne bezbjednosti Izraela, ultranacionalista Itamar Ben-Gvir koji je rekao da će rivalske strane dobiti na vremenu da teže kompromisu.

Danas su desetine hiljada Izraealaca pristalica reformi učestvovale na demonstracijama podrške planu reforme u Jerusalemu, ističući da njihov glas nije manje važan od glasova pilota rezervista koji su najavili da se u znak protesta reformi neće javljati na dužnost.

Izraelski mediji su u međuvremenu prenijeli da predsjednik SAD Džozef Bajden nije zabrinut da će trenutni nemiri u Izraelu prerasti u građanski rat rekao je portparol Bijele kuće Džon Kirbi odgovarajući na novinarsko pitanje.

Kirbi je dodao da su protesti proteklih mjeseci pokazali snažne demokratske osnove Izraela.

federalna.ba/Beta

Izrael