Nešić za Rezime: Milorad Dodik je djelimično kriv za ovu krizu

Lider DNS-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Nešić bio je gost prvog ovosedmičnog izdanja Rezimea.

Smatra da posao državnog poslanika nije da prisustvuje jednoj ili dvjema sjednicama u toku mjeseca.

"Posao državnog poslanika je da bude u narodu, među narodom, da vidi šta je problem u državi, šta je problem njegovog naroda, kako da pomogne tom narodu. Tako da ja osjećam da radim."

Kaže da je ovoj godini i na kraju prošle u više navrata ukazivao na problem budžeta.

"Nije odgovornost na opoziciji, što DNS i jeste, nego je odgovornost na vladajućim političkim partijama, prije svega na SNSD, SDA i HDZ. Oni su odgovorni i za krizu koju trenutno imamo i za to što budžet nije usvojen. Da ima imalo morala ovakav Savjet ministara bi davno pao. Mi danas nismo bili na sjednici jer smo u NSRS-u usvojili zaključke i ja sam to danas jasno rekao."

Na pitanje kako vidi rješenje problema Nešić odgovara: "Rješenje problema jeste kompromis. Treba da nađemo rješenje koje će zadovoljiti sve narode koji žive u BiH, a ne samo jedan narod. Rješenje problema je demokratija koja je potrebna i Srbima i Bošnjacima i Hrvatima. Rješenje je da zakone donose izabrani predstavnici, a ne neki tuđi visoki predstavnici. Nametnuti zakoni nas nigdje ne vode. Ni u jednom od 14 prioriteta Evropske komisije nije postavljeno da se dogovorimo oko Krivičnog zakona. Ne postoje uslovi da učestvujemo u odlučivanju na nivou BiH. Mi ne blokiramo ništa."

Navodi da je Aleksandar Vučić možda i najpametniji političar na Balkanu koji se vodi interesima srpskog narodu na Balkanu, te se u skladu s tim i ponaša. 

"Znate da Schmidt nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, da ima problem legitimiteta, da nije postojao konsenzus u PIC-u, da nije podržan u Savjetu bezbjednosti, samim tim mogu slobodno da kažem, uz svo uvažavanje gospodina Schmidta, iz onoga što sam imao prilike da vidim radi se o jednom političaru koji ima autoritet, koji sigurno ima sve što mu je potrebno da ovdje bude visoki predstavnik, ali nažalost ima tu krizu da mu nedostaje legitimitet. Da Savjet bezbjednosti izglasa Schmidta za visokog predstavnika više niko ne bi imao ni priliku ni razlog da dovodi u pitanje njegov kredibilitet i naziv visokog predstavnika."

SNSD, SDA i HDZ se najbolje snalaze u krizama

Kako predsjednik DNS-a kaže, u Sarajevu i svuda se vodi pogrešna politika jer nije opozicija stala uz Dodika, već uz Republiku Srpsku i sprski narod.

"Nema ovdje nikakve podrške Dodiku. Ima neupitnost Republike Srpske."

Ističe da se kompromis može postići razgovorom, ali da ne može opozicija preuzeti te aktivnosti.

"Nek gospoda iz SNSD-a, SDA i HDZ-a, kojima odgovara ova kriza, sjednu i dogovore se kako prevazići ovu krizu. Njima ovo odgovora jer se najbolje snalaze u krizama, odgovara im kriza koja je na ivici sukoba jer oni znaju da vladaju samo u takvim situacijama. Loptica je u dvorištu Milorada Dodika. Mogu se složiti s Vama da je on svojim agresivnim izjavama vjerovatno dijelom doveo do ovoga. E pa nek danas agresivno ponudi i rješenje nastale krize."

O angažmanu opozicije u RS-u Nešić kaže da niko nema monopol nad opozicijom: "Opozicija je u svakoj državi korektiv vlasti. E sad što SNSD i ostali iz vladajuće strukture ne prihvataju nijednu ideju opozicije, to je nešto što je šteta u interesu našeg društva. Opozicija je pobjedama u dva najveća grada pokazala da narod želi promjene, želi od opozicije da predstavi rješenje, želi nove ljude koji mogu dovesti do promjena."

Ističe da je najbitnije narodu ponuditi rješenje kako da bolje živi.

"Smatram da ćemo se mi u opoziciji lako dogovoriti oko kandidature za predsjednika RS-a. Imamo tri političke funkcije: premijer RS-a, predsjednik RS-a i član Predsjedništva iz reda srpskog naroda i imamo tri političke partije u opoziciji. Smatram da, ukoliko želimo dogovor, svaka politička partija treba da preuzme odgovornost i da da najbolji mogući kadar za neku od tih pozicija. Ukoliko DNS bude od mene tražio da se kandidiram, uradit ću to. Nadam se da ćemo imati zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva. Draško Stanivuković i Jelena Trivić su sigurno ljudi od integriteta i sigurno da imaju sposobnost da obavljaju najviše moguće funkcije u Republici Srpskoj. Da li će neko od njih biti kandidat, to je pitanje za PDP."

Bojim se mostarizacije BiH

Navodi da se boji mostarizacije BiH.

"Bojim se da, ukoliko dođemo u situaciju da ne usvojimo Izborni zakon, nemamo budžet za 2022. godinu. Pročitao sam najavu da će RS raspisati izbore samo za RS. Znate da mi imamo dio nadležnosti koji proizilazi iz Ustava. Da li će do toga doći vidjećemo. Rekao bih da je ishitrena izjava Dodika da će Republika Srpska isplatiti plate uposlenicima državnih institucija srpske nacionalnosti. Prije te izjave se trebao konsultovati sa Vladom RS-a i sa predstavnicima ostalih političkih partija u RS-u. Mislim da je suludo 20 i nešto miliona bacati na plate koje su već obezbijeđene u budžetu BiH. Problem u toj isplati je ko će platiti doprinose jer Vlada Republike Srpske nije poslodavac tim ljudima."

Na pitanje šta mu je nudio Milorad Dodik da ne promijeni politički kurs, Nešić odgovara: "Nije bilo u pitanju šta je on nudio, bio je u pitanju opstanak DNS-a. Demokratski narodni savez je imao izbor da sačuva svoje ime, svoj integritet, svoje postojanje ili da sve to proda."

Pojašnjava da je inicirao zatvorenu sjednicu Narodne skupštine RS-a iz dva-tri razloga, te da je jedan od glavnih to što predstavnici političkih partija imaju pravo da govore po 10 minuta, Dodik ima pravo da govori 90 minuta.

"Mi nemamo pravo na repliku, nemamo pravo da se javimo za riječ po bilo kom drugom osnovu u toku trajanja narodne skupštine, dok Dodik ima pravo da se javi kad god hoće, da govori koliko god hoće jer prema Poslovniku on, kao član Predsjedništva, ima na to pravo, a mi kao predstavnici političkih partija nemamo. I kome odgovara otvorena sjednica gdje Dodik može da priča koliko hoće, šta hoće, nego njemu."

BiH je postala problem

Nešić kaže da Vlada Republike Srpske radi na stalnom zaduživanju.

"Ekonomska situacija je katastrofa. U ovom trenutku svako domaćinstvo duguje 16.000 KM."

Kada je riječ o hapšenju Branislava Zeljkovića kaže da je bio među prvima koji je prozivao i oko cijena vakcina Sputnjik.

"Ne bih da se miješam u rad pravosudnih institucija ali ako je tačno ovo što je izašlo u javnost i ako neko u vrijeme nesreće odluči da stekne za sebe ličnu korist, to nije kriminal, to je mnogo gore od kriminala. I temu kupovine zgrade za Upravu za indirektno oporezivanje sam ja počeo i tražio da se odustane od te kupovine. Nije se odustalo jer očigledno vlast, kad je u pitanju njihov interes, i dalje funkcioniše."

O radu Savjeta ministara ističe da se ništa ne može ocijeniti pozitivno.

Nešić navodi da ne vidi zašto bi bilo kome smetalo neki narod slavi Dan nacionalnog jedinstva i Dan proboja Solunskog fronta.

"Evo ja nemam ništa protiv da Bošnjaci u Srbiji, Crnoj Gori, BiH imaju neki svoj dan koji će zajedno da slave. Zašto bi bilo kome smetalo ćirilično pismo? Mislim da niko nikome neće braniti da se služi pismom kojim on želi. A mi želimo da zaštitimo ćirilicu koja je zaista ugrožena."

Tvrdi da srpski svet nije velika Srbija.

"Srpski svet je upravo ovo da radimo na kulturnom jedinstvu srpskog naroda, da znamo svoje porijeklo, svoje korijene. Najveća opasnost za BiH je njena nefuncionalnost. BiH nije država. BiH je postala problem. Ali nije krivica na srpskom narodu što je BiH problem, krivica je na svima nama. I nije krivica na narodima, krivica je na političarima. I ja se nadam da ćemo se dogovoriti."

federalna.ba

Nenad Nešić Rezime