videoprilog Đenite Mešanović (Dnevnik 2)

NES i Stranka za BiH vani, na teren novi ministri HDZ 90 i Ramo Isak

Nakon što je Osmorka na federalnom nivou istupanjem NES-a i Stranke za BiH izgubila većinu, krenulo se u ulov na one koji nisu bili ni uz jedan blok. Za prve je to bila kazna, a za druge nagrada. A novim spiskom predloženih kandidata jasno je i ko su nagrađeni - HDZ 90 i Ramo Isak, čiji je sin na prošloj sjednici Parlamenta napustio NES i postao nezavisni zastupnik, a kao takav i napotrebniji.

Da je došlo do izmjene u predloženom sastavu, potvrdila je i Lidija Bradara upućivanjem dopisa kojim obaviještava Federalni parlament. A evo i nove raspodjele:

Nakon što su SBiH i NES i zvanično napustili Trojku, čime je Osmorka spala na šest stranaka i izgubila potrebnu većinu, a da s druge strane većinu nemaju ni blok SDA-DF, stvari su se danas bitno zaokrenule nakon vrbovanja onih koji svoju podršku ranije nisu  dali nijednom bloku. Poput HDZ-a 1990 i odnedavno nezavisnog Arnela Isaka. Istupanje Isaka iz NES-a vodilo je tome da njegov otac Ramo, inače zastupnik u Skupštini ZDK-a i delegat u prošlom sazivu Federalnog doma naroda, dobije poziciju ministra MUP-a u novoj Vladi.

Do jučer poziciji SDP-a za koju se vezalo ime Almina Hopovca. Pored toga, HDZ 90 od HDZ-a BiH, dobio je Ministarstvo zdravstva, a za tu poziciju kandidirali su Nedjeljka Rimca.

Ministarstva koja su u ranijem prijedlogu pripadala NES-u i SBiH sada su podijeljena među preostalim koalicionim partnerima. Za jedne kazna, za druge nagrada. Tako je SBiH ostao bez Ministarstva energije, rudarstva i industrije, koje prema novoj računici pripada SDP-u odnosno njihovom Vedranu Lakiću. SDP je, također, umjesto SBiH-a dobio Ministarstvo za boračka pitanja, pa će tako ukoliko nova vlada bude potvrđena, ovo ministarstvo voditi Nedžad Lokmić.

SDP prema novoj listi zadržao je Ministarstvo obrazovanja, ali je zamijenjeno ime, te bi na ovoj poziciji mogla biti Jasna Duraković. A ranije NES-ova ministarstva prema novoj raspodjeli pripala su Našoj stranci i NiP-u. Tako će Ministrstvom trgovine upravljati Amir Hasičević iz Naše stranke, dok je NiP-ov Kemal Hrnjić kandidat za ministra privrede, vodoprivrede i šumarstva.

federalna.ba

Vlada FBiH Ramo Isak saobraćajna nesreća Narodni evropski savez Stranka za BiH