videoprilog Adle Dizdar-Hodžić (Federacija danas)

NES i SBiH u Mostaru predstavili prijedloge izmjena Ustava FBiH

Zastupnici Stranke za BiH i Narodnog evropskog saveza u parlamentu Federacije BiH razgovarali su u Mostaru s kolegom zastupnikom HDZ-a BiH Mladenom Boškovićem o mogućnostima za otklanjanje zastoja do kojeg je došlo u formiranju izvršne vlasti u FBiH. Bošković je predsjednik Ustavne komisije kojoj je Parlament FBiH zaključkom naložio zasjedanje na kojem bi govora bilo o izmjenama Ustava FBiH, a kojima bi se osigurao nesmetan izbor i trenutnog, ali i svih budućih saziva Vlade FBiH. Delegacija je Boškoviću uručila svoje prijedloge mogućih izmjena.

„Po nama, stvoreni su uvjeti da se ozbiljno krene u rješavanje ustavnih promjena, kao i Izbornog zakona, da u budućnosti Federacija ne doživljava da dolazimo u nekakav vid blokada“, kazao je Irfan Durić, predsjednik Kluba NES-a u Zastupničkom domu.

I zato niz susreta posljednjih dana, objasnili su u delegaciji zastupnika dviju stranaka – razgovara se o mogućnostima za otklanjanje i trenutnog i sličnih zastoja u formiranju vlasti ubuduće.U SBiH-u i NES-u imaju prijedlog - ako se, kao sada, predsjednik i dopredsjednici Federacije ne mogu usaglasiti o, recimo, imenovanja Vlade, zaštitni mehanizam traži se u parlamentarnoj većini Zastupničkog doma.

„Naša intencija je pokazati da hoćemo ponuditi rješenja, da ne prepustimo našu sudbinu međunarodnom faktoru“, istaknuo je Admir Čavalić, predsjednik Kluba SBiH u Zastupničkom domu.

Ovakav, ali i svi drugi prijedlozi koji podrazumijevaju izmjene Ustava Federacije BiH, trebali bi se naći na sjednici Ustavne komisije - zaključak o sazivanju već postoji. Postoji i rok, koji istječe. No, on, čini se, predsjednika komisije Mladena Boškovića, HDZ-ovog zastupnika, ne zabrinjava mnogo:  „Nemojte praviti histeriju u narodu. Bit će sazvana sjednica kad se za to steknu uvjeti. Hoće li to biti za 2, 5 ili 10 dana – ja vam to ne mogu reći“.

Podrazumijeva li pod nepostojanjem uvjeta za sjednicu i to što zastupnici HDZ-a BiH o njenom sazivanju nisu na Parlamentu glasali, Bošković nije htio kazati. A glasati nisu htjeli jer zna se stav ove stranke o toj tematici. Boškovićev stranački šef Dragan Čović je jasan: „Što god ko očekivao, svakako nije dobro za BiH da idemo u nova zadiranja oko izmjena Izbornog zakona, a pogotovo ne Ustava ili na razini BiH ili unutar BiH, misleći na Ustav Federacije“.

Ustavne izmjene ni za predsjednika Naroda i pravde nisu nešto što bi trenutno trebalo biti u fokusu, iako pozdravlja ideju svojih partnera u vlasti na nivou FBiH. Elmedin Konaković je, baš kao i Dragan Čović, više za brzo rješenje u otklanjanju zastoja u formiranju Vlade: „Očekujemo da se desi neko čudo, da se Refik Lendo probudi i da uradi ono što bi uradili ljudi koji vole BiH i koji žele dobro BiH - da otkoči proces reformi na nivou Federacije jer su jako važni. Pošto to zvuči poprilično bajkovito, onda više vjerujem u drugi dio - da Christisan Schmidt, koji je zapetljao cijelu ovu priču donošenjem te famozne odluke u izbornoj noći, popravli ili otpetlja taj čvor“.

„Ovo vrijeme ramazana, Bajrama koji dolazi - vjerovatno je ograničilo i sve one iz međunarodne zajednice koji su trebali neke korake povući. Ja se nadam da će to uraditi već u ponedjeljak ili utorak, srijedu najdalje - i da ćemo taj posao završiti“, dodao je Čović.

Upravo su uplitanje međunarodne zajednice, odnosno visokog predstavnika, u SBiH-u i NES-u, kažu, nastojali izbjeći pričom o ustavnim izmjenama u Parlamentu. Znače li tako suprotstavljena mišljenja novo nesuglasje unutar stranaka Osmorke, rano je reći. Ko će prvi do cilja zvani nova Vlada FBiH - Christian Schmidt ili politički dogovor?

federalna.ba

NES SBiH Ustav FBiH