videoprilog Đorđa Vujatovića (Federacija danas)

Večeras svečanost: Nepoznato kada će most preko Save biti u funkciji

U Gradišci, gradu u Bosni i Hercegovini na granici s Hrvatskom, će večeras biti svečano ozvaničen završetak izgradnje mosta preko rijeke Save između dvije susjedne zemlje, ali je nepoznato kada će ovaj most biti u funkciji.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović izjavio je danas da završeni projekat obuhvata most dužine 462 metra, pristupne saobraćajnice s bh. strane od 411 metara i pristupne saobraćajnice sa strane Hrvatske oko 50 metara.

"Spojna saobraćajnica sa hrvatske strane je predmet investicije Hrvatske, ugovor je potpisan, izvođač je uveden u radove. Prema informacijama koje imam, završetak radova na ovoj pristupnoj saobraćajnici u dužini od oko četiri kilometra je predviđen za februar 2024. godine", rekao je Mitrović.

Da bi ovaj novoizgrađeni most bio u funkciji potrebno je i da se riješi pitanje graničnog prelaza.

Mitrović je podsjetio da je BiH prošle godine uputila incijativu da se adaptira granični prelaz izgrađen u BiH, i da se napravi integrisani granični prelaz.

"Obavijestili smo sve potrebne institucije, imamo određene probleme", rekao je Mitrović i dodao da je i hrvatska strana zainteresovana za to.

Mitrović je naglasio da trenutno, u slučaju da prelaz ne bude integrisani, potrebno je da se u Hrvatskoj isprojektuje, da se raspiše tender i da se uradi.

Slobodan Stanarević, v.d. direktora Javnog preduzeća Autoputevi RS-a, rekao je da je rok izgradnje mosta ispoštovan u potpunosti.

"Period ugovaranja je bio malo duži, bilo je zastoja u komunikaciji u prošlim sazivima. Urađen je u finansijskom okviru, s malim prekoračenjima od tri, četiri posto. U potpunosti je rokom, cijenom, kvalitetom sve zadovoljeno", rekao je Stanarević.

Izgradnja mosta počela je u septembru 2019. godine.

Ugovorena vrijednost radova je 19,6 miliona evra bez PDV-a, pola izgradnje finansirale su Hrvatske autoceste, a drugu polovinu Ministarstvo komunikacija i prometa BiH. Evropska unija sufinansira izgradnju međudržavnog mosta s 3,2 miliona eura bespovratnih sredstava.

federalna.ba/AA

prekogranični most Gradiška Sava
Gradiška plin gušenje
0 08.01.2024 09:56
Gradiška vatreno oružje ranjen muškarac
0 25.10.2023 10:45
porast vodostaja Sava Agencija za vodno područje rijeke Save
0 30.05.2023 11:14