videoprilog Nađe Ridžić (Dnevnik 2)

Nepoštivanje legitimiteta moglo bi se vratiti kao bumerang - hrvatskom narodu

Vlada FBiH i u HNK-u preduvjet su za formiranje izvršne vlasti u SBK-u, ponovljeno je nakon razgovora delegacija SDA i HDZ BiH u Travniku. Iako zajedno imaju dvadeset potrebnih ruku za potvrđivanje Vlade, čekanje potvrđuje da se SDA još nada prilici participaranja u Vladi FBiH. 

O potvrđenoj zakonodavnoj vlasti, te budžetu i Vladi iz prošlog mandata koja još funkcionira, a koju čine premijer te osam ministara iz SDA i HDZ-a BiH, govorilo se tokom današnjih pregovora. Međutim, na imenovanje nove će se, ipak, pričekati i pri tom će se, kažu, poštovati principi.

Ništa novo nakon razgovora timova SDA i HDZ-a BiH Srednjobosanskog kantona

Razgovori između timova SDA i HDZ-a BiH Srednjobosanskog kantona u Travniku, zvanično, nisu donijeli ništa novo. Vlade u ovom kantonu, poručuju, neće biti sve do potvrđivanja one na nivou Federacije i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Volja naroda mora biti poštovana, poručuju, jer...

Na direktan upit šta će biti ako takvi principi ne budu primijenjeni na nivou FBiH - iz SDA bez odgovora. No, iz Devedesetke, čiji predsjednik Anto Bilić kaže da nisu dio od jedanaest hrvatskih ruku u Skupštini SBK-a, nego samostalni, potpuno su jasni: „To je otvaranje jedne nove Pandorine kutije, koja će se, nažalost, kao bumerang za vrlo kratko vrijeme vratiti ne HDZ-u BiH nego Hrvatima u BiH. Ako će preuzeti odgovornost, to ću tražiti osobno od tzv. HNS-a, odnosno HDZ-a BiH“.

Iako ni Demokratsku frontu, baš kao ni Devedesetku te SDP i NiP, za sada niko zvanično ne zove u priču o formiranju izvršne vlasti, podrška DF-a Vladi, ipak, ima cijenu.

„Podrška Vladi zavisi od toga hoćemo li biti prihvaćeni kao legitiman partner. Ako neko zamišlja da smo njegov logični partner, ja mislim da to u SBK-u neće biti dok se stvari ne postave na čiste osnove“, poručuje predsjednik srednjobosanskog DF-a Amir Orlović.

Bez obzira na to, u Domu naroda Parlamenta FBiH na Orlovićevu ruku, kao trinaestu, SDA, kaže, i dalje može računati. Sve u svemu, čeka se rasplet u vezi sa Vladom FBiH i u Mostaru, gdje se igra sa više nepoznatih. Tek tada će rezultat u Travniku biti predvidiv.

federalna.ba

HDZ 1990 SDA HDZ BIH SBK