"Neophodno ispraviti nepravednu praksu preglasavanja hrvatskog naroda"
(Izvor: Fena)

"Neophodno ispraviti nepravednu praksu preglasavanja hrvatskog naroda"

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao je danas u Zagrebu radni sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Čović je izvijestio o napretku razgovora političkih stranaka u Bosni i Hercegovini o reformi izbornog zakonodavstva.

Čović i Plenković su istakli nužnost postizanja političkog konsenzusa kako bi se ispravila nepravedna praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koja se ponovila i na Opštim izborima 2022.

Naglasili su kako je uspostavljanje pune ravnopravnosti tri konstitutivna naroda temeljni preduslov za dugoročnu stabilnost i funkcionalnost BiH, kao i skladne odnose tri naroda.

Osvrnuvši se na nedavnu posjetu Bosni i Hercegovini zajedno s predsjednicom Evropske komisije von der Leyen i nizozemskim premijerom Rutteom, Plenković je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim napretkom u provođenju reformi koje poduzima Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto.

Uoči izrade novog izvještaja Evropske komisije o Bosni i Hercegovini, Plenković je pozvao sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da ulože dodatne napore u pogledu  usvajanja potrebnih zakona s ciljem otvaranja pristupnih pregovora na Evropskom vijeću u martu, te dodao da Hrvatska nastavlja pružati punu političku i tehničku podršku BiH u tom procesu.

Plenković je istakao da hrvatska Vlada daje snažnu podršku hrvatskom narodu u BiH i da će nastaviti s realizacijom projekata koji doprinose kvalitetnijem životu Hrvata i boljitku cijele BiH.

Vezano za projekt Južne gasne interkonekcije, istaknut je značaj tog projekta za energetsku sigurnost i diverzifikaciju u BiH. Navedeno je da je Hrvatska sa svoje strane spremna podržati taj projekt kojim bi se gas sa LNG terminala na Krku isporučivao u Bosnu i Hercegovinu.

Plenković i Čović su se složili da je potrebno nastaviti s razgovorima kojima bi se postigao dogovor o modalitetima implementacije projekta u BiH u interesu svih zainteresovanih. U vezi s tim projektom, naglašeno je da Hrvatska podržava stav Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Čović i Plenković razgovarali su i o pripremama za 25. međunarodni sajam privrede u Mostaru, koji će biti održan od 16. do 20. aprila i na kojem je Hrvatska i ove godine zemlja partner, saopćeno je iz PSBiH.

federalna.ba/Fena

Dragan Čović Andrej Plenković