Neonacisti u SAD-u osuđeni na zatvorske kazne - planirali nasilni napad
(Izvor: CBS)

Neonacisti u SAD-u osuđeni na zatvorske kazne - planirali nasilni napad

Dvojica neonacista koji su snimljeni kako planiraju nasilni napad da bi srušili američku Vladu osuđeni su pred Okružnim sudom u Marylandu na po devet godina zatvora.

Brian Mark Lemley (35) i Kanađanin Patrik Jordan Mathews (29) bili su članovi grupe "Base", bijele nacionalističke terorističke grupe. Oni su se u junu izjasnili krivim po optužbi. Iako par nije proglašen krivim za nasilne zločine, sudija je utvrdio da njihove kazne treba da uključuju osudu za terorizam.

Nakon izricanja presude, tužilac Eric Barron je naveo da su ovi ljudi nastojali da podijele zajednicu na osnovu mržnje.

CCTV kamere instalirane u njihovoj kući u Delawareu snimile su muškarce kako raspravljaju o tome kako bi se prošlogodišnji miting u Richmondu, u Virginiji, mogao iskoristiti za orkestriranje pada američke vlade.

Pored uništavanja željezničkih pruga i trovanja zaliha vode, planirali su da iz zatvora u Indijani oslobode rasističkog masovnog ubicu Dylann Roofa u Indijani, navode istražioci.

Američki okružni sudija Theodore Chuang rekao je da snimak pokazuje njihovu želju da ubiju i zbace američku vladu, prenosi AP.

Mathews, rezervista kanadske vojske, pobjegao je iz Kanade nakon što su njegovo ime razotkrili mediji. Nastavio je da živi u američkoj državi Georgiji gdje je sa grupom učestvovao u vježbama u vojnom stilu.

Lemley je služio kao konjički izviđač američke vojske u Iraku prije nego što se vratio kući i dijagnostikovan mu je PTSP, posttraumatski stresni poremećaj.

Grupa "Base" formirana 2018. godine, nastoji stvoriti terorističke ćelije u SAD i drugim zemljama u pokušaju uspostavljanja fašističkih, bijelih etno-država kroz "rasni rat", kažu posmatrači grupa mržnje.  

federalna.ba/Srna

neonacisti SAD zatvor