Neobičan poziv nacionalnih parkova u SAD: Ne ližite kožu psihodeličnih žaba
(Izvor: Arhiva)

Neobičan poziv nacionalnih parkova u SAD: Ne ližite kožu psihodeličnih žaba

Uprava američkih nacionalnih parkova uputila je neobičan poziv posjetiocima - da ne ližu kožu žaba Sonorske pustinje, poznate po svom psihodeličnom otrovu.

Ta žaba od približno 18 centimetara, jedna je od najvećih u SAD, maslinasto zelene je boje, ili smeđa sa šarama, a luči otrovne supstance sa halucinogenim efektima. U upozorenju se navodi da posjetilac može da se razboli ako dodirne žabu ili proguta njen otrov.

"Kao što je slučaj sa većinom vrsta na koje naiđete u nacionalnom parku, bilo da je riječ o pužu golaću, nepoznatoj gljivi ili velikoj žabi sa blistavim očima u mraku, uzdržite se da ih ližete", dodaje se u upozorenju.

Uprava američkih nacionalnih parkova nije navela broj ljudi naklonjenih lizanju kože žaba koje žive u sjevernom Meksiku i jugozapadu SAD, ali se ta praksa pojavljuje u nekim animiranim televizijskim serijama kao što su "Simpsonovi".

Da bi se odbranili od predatora, te žabe luče supstancu "5-MeO-DMT", nazvanu "božji molekul", koja je halucinogeni psihotrop.

Neke javne ličnosti, kao što je šampion u boksu Mike Tyson, pominjale su ranije upotrebu te supstance u terapeutske, rekreativne, čak i duhovne svrhe.

Iskustvo obično traje od 15 do 30 minuta i smatra se veoma intenzivnim. Međutim, naučnici navode da taj otrov može da bude opasan za ljude.

federalna.ba/Beta

psihodelične žabe upozorenje nacionalni parkovi
upozorenje CZ KS
0 28.08.2023 13:09
El Nino ekstremne vremenske prilike WMO upozorenje
0 04.07.2023 12:39
Bihać Grad Tuzla poplave upozorenje
0 31.05.2023 08:51
Kantonalna uprava CZ Sarajevo upozorenje bujične poplave
0 26.05.2023 11:46