videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Federacija danas)

Skomorac: Krećemo u realizaciju projekata koji su nam bili zaustavljeni

Nema više pravnih prepreka za realizaciju velikih infrastukturnih projekata u Kantonalnoj bolnici Zenica, ubrzano će se raditi na projektu efikasnosti, ali i interventne kardiologije, najavljuju iz ove institucije. Istovremeno obećavaju ispunjavanje uvjeta za akrediticiju i sticanje statusa univerzitetska bolnica.

"Lično sam uvijek vjerovao u ovakav ishod jer smo se borili istinom i pravom, a to uvijek pobijedi na kraju." Ovako je svoje obraćanje na konferenciji za novinare počeo direktor Kantonalne bolnice Zenica prof. dr. Rasim Skomorac, organizirane povodom okončanja imovinasko-pravnog spora vođenog sa Gradskom upravom Zenica protekle četiri godine.

"Ova odluka je Kantonalnog suda kao drugostepenog organa konačna i idemo u provođenje te odluke. Kada pravobranilac spominje reviziju, to je vanredni pravni lijek na koji oni svakako imaju pravo, međutim, on ne odlaže izvršenje ove konačne odluke drugostepenog suda", pojašnjava Lejla Beganović, pomoćnica direktora za pravne poslove KB Zenica.

Sada mogu biti nastavljeni, zbog ovog spora, zaustavljeni, ali i planirani važni infrastrukturni projekti u Bolnici.

"Nažalost, ne svi na način na koji smo to željeli, ali interventna kardiologija, koja je najzanimljivija od ovih projekata je sušta potreba ovog grada i ovog kantona. To je projekat koji je potreba građana i veći je i vredniji od svakog pojedinca ma na kom položaju bio i on mora biti realiziran upravo zbog desetina pacijenata koje svakodnevno razvozimo u druge centre", dodaje Skomorac.

Među najvećim je i projekt energetske efikasnosti vrijednosti 22 miliona maraka osiguranih kreditom kod EBRD. 90% tog projekta su građevinski radovi. U narednih nekoliko mjeseci trebao bi biti završen izbor izvođača radova, a do kraja godine i projektna dokumentacija.

"Deset posto obima projekta jeste priključenje bolnice na gasovodnu mrežu prirodnog gasa i u toku su aktivnosti za potpisivanje sporazuma između Kantona, Grada i Bolnice za izgradnju dijela gasovodne mreže koja bi išla od Kanala do Bolnice i priključenje bolnice na to. Malo je specifično, malo komplikovano po našoj legislativi, ali u saradnji s bankom nadamo se da ćemo dogovoriti dinamiku i tog dijela", kazao je pomoćnik direktora za medicinske poslove u KB Zenica dr. Kasim Spahić.

U međuvremenu, nakon smirivanja situacije sa pandemijom, posebno formirana radna tijela surađuju s nadležnim federalnim institucijama u postupku osiguravanja akreditacije s ciljem podizanja kvaliteta usluga pacijentima i uvjeta rada uposlenih, te procedurama za sticanja statusa univerzitetske bolnice.

"Po predviđenom planu i programu za neke dvije godine bi naša ustanova trebala dovesti do kraja ovaj proces gdje bismo se onda priključili jako malom broju kliničkih centara i bolnica u BiH koji imaju akreditaciju u zdravstvu", navodi dr. Faruk Hodžić, pomoćnik direktora za kvalitet i akreditaciju.

"Mi smo u ovoj radnoj grupi u menadžmentu Bolnice donijeli interni dogovor da to riješimo do 6. mjeseca, da priložimo potrebnu dokumentaciju kako bismo samo otkočili taj proces i time postali univerzitetska bolnica", rekao je doc. dr. Ermin Čehić.

Bolnicu, sudeći po najavama iz Uprave, ne samo u infrastrukturnom smislu, očekuje dinamičan period. Da se, umjesto politikanstava, u protekle četiri godine slušala struka i pitalo stotina hiljada pacijenata sa područja ZDK kojima je bolnička usluga bila nužna, većina od najavljenog do sada bi bila i realizirana.

federalna.ba

Kantonalna bolnica Zenica infrastrukturni projekti
Kantonalna bolnica Zenica Kakanj Visoko FUP pretresi
0 18.11.2022 16:43
Kantonalna bolnica Zenica KBZ Zenica ZDK
0 29.10.2022 22:28
Kantonalna bolnica Zenica EBRD
0 21.09.2022 18:01
Kantonalna bolnica Zenica koronavirus
0 25.07.2022 09:46
infrastrukturni projekti Bužim Ključ Bosanska Krupa
0 20.06.2022 15:04
Kantonalna bolnica Zenica javne liste čekanja pacijenti
0 06.06.2022 17:25