videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

Nekoliko srednjih škola u Bihaću uvelo online nastavu jer nema grijanja

U Unsko-sanskom kantonu nekoliko srednjih škola ponovo je na online modelu nastave. Ovaj put nije zbog pandemije koronavirusa - već zbog nedostatka energenata za grijanje. Iz resornog ministarstva kažu da je problem povećanje cijena na tržištu.

Nekoliko srednjih škola u Bihaću ponovo je uvelo online nastavu.

„Razlog je poznat - ostali smo bez energenata, odnosno loživog ulja koje koristimo za grijanje. Dvije su škole u pitanju - Mašinsko-saobraćajna i Elektrotehnička škola. Učenici su kod kuće i prate online nastavu“, kaže Ibrahim Mešanović, direktor Mašinsko-saobraćajne srednje škole u Bihaću

Adnan Suljanović profesor je u Elektrotehničkoj školi u Bihaću: „Online nastava ima svoje vrijednosti i kvalitete, ali ne može nikako da bude upoređena sa standardnom nastavom u učionicama, kada imamo živi kontakt sa učenicima i bojim se da će šteta koju ta djeca imaju biti jako teško nadoknadiva“.

Teško da će se uskoro radijatori u učionicama ove škole grijati, mišljenje je resornog ministra Almina Hopovca (SDP), jer situaciju diktira cijena energenata na globalnom tržištu: „Došli smo u situaciju da pregovaramo sa dobavljačima jer pojedini odbijaju potpisati ugovore za isporuku – s obzirom na nagli porast cijena to im je neisplativo“

U Sindikatu srednjeg obrazovanja USK-a šokirani su ovom situacijom i pitaju se zašto tenderska procedura za nabavku energenata nije provedena. A trebala je biti, i to u martu prošle godine.

„U vrijeme kada se trebalo, ljudi koji su trebali provoditi tendere su na bolovanju“, ističe Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK-a.

I dok resorno ministarstvo pokušava naći energente za grijanje na kraju grijne sezone, pojedine škole su same riješile problem. Naime, zahvaljujući privatnim firmama, koje su donirale loživo ulje u tri srednje škole u Velikoj Kladuši, učenici su od ponedjeljka u redovnom nastavnom procesu. Dakle, sve se može kad se hoće, pa čak i kad sistem zakaže. A ne bi smio.

federalna.ba

grijanje USK online nastava
Samir Lemeš Zenica grijanje
0 23.06.2022 17:31
pelet USK poskupljenje poskupljenja ogrjev
0 19.06.2022 21:30
Vlada FBiH projekti USK
0 10.06.2022 10:26