videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

Neke škole u USK-u nemaju grijanja pa je nastava online

Danas je u Unsko-sanskom kantonu počelo drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama, ali ne bez problema. Naime, nekoliko škola je zbog nedostatka energenata za grijanje moralo početi nastavu online putem.

Učenici petog razreda u OŠ Harmani 2 jutros su počeli drugo polugodište redovnom nastavom. Djeca su poželjela nastavu i drugare.

“750 učenika OŠ Harmani 2 danas je sjelo u školske klupe. Srećom, OŠ Harmani 2 ima grijanje - i imamo grijanje za 20-ak dana. Nadamo se da će se do tada i riješiti pitanje budžeta i sve ostalo što ide s tim”, kaže Amir Fajić, direktor OŠ Harmani 2 u Bihaću.

Nakon dvije sedmice produženog raspusta zbog epidemioloških mjera, danas nisu sve škole počele sa redovnom nastavom. Na području Unsko-sanskog kantona, prema riječima resornog ministra, šest osnovnih i srednjih škola je počelo drugo polugodište sa online nastavom zbog nedostatka energenata za grijanje.

“Online škola može trajati i do kraja školske godine. Međutim, ja se iskreno nadam da to neće biti slučaj zato što to nije dobro za našu djecu. Dakle, najbolje je da se oni vrate u školske klupe i da rade u nekom normalnom radnom okruženju, a ne na daljinu. Ovo je jednostavno privremena nužna mjera”, ističe Jasmin Hodžić, direktor Gimnazije Bihać.

Ministar obrazovanja USK-a Almin Hopovac (SDP) objašnjava: “Mi kao ministarstvo ne možemo budžet teretiti ni sa jednom markom u ovoj godini i iz tog razloga nismo bili u mogućnosti da potpišemo ugovore za nabavku lož ulja. Dakle, radi se o osnovnim i srednjim školama isključivo koje se griju na loživo ulje. Donijeli smo instrukciju i preporučili školama da, dok se god ne završi ova situacija u Skupštini USK-a, dok se ne donesu akta za finansijsko funkcionisanje kantona, oni nastavu održavaju online putem”.

Ukoliko bude donesena odluka o privremenom finansiranju Unsko-sanskog kantona, Ministarstvo unutrašnjih poslova bi moglo ustupiti potrebno loživo ulje.

“Mi bismo mogli napraviti preraspodjelu. Tu je u pitanju sedam škola na teritoriji grada Bihaća, oni će otpočeti online nastavu. Ali ako se donese odluka o privremenom finansiranju, mi im možemo ustupiti loživo ulje i da krenu sa normalnim procesom nastave”, navodi ministar unutrašnjih poslova USK-a Nermin Kljajić (NES).

Sad je sve do zastupnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona. Što prije donesu odluku o privremenom finansiranju, to će prije biti nastavljen redovni nastavni proces.

federalna.ba

USK nastava
Bihać agroturistički radnici uzgajivači i prerađivači ljekovitog bilja USK certifikati
0 29.05.2023 19:57
tragedija OŠ Vladislav Ribnikar nastava
0 22.05.2023 09:37