Neke produkcije se povlače s Festivala u Brčkom zbog Lečića

Neke produkcije se povlače s Festivala u Brčkom zbog Lečića

Na 38. susretima pozorišta/kazališta u Brčkom i dalje traje drama povodom angažmana glumca Branislava Lečića kao člana žirija. Brojni su protesti – umjetnici negoduju, a neke produkcije su najavile svoje povlačenje s Festivala.

Nakon gostovanja Ateljea 212 s predstavom 64, rediteljka Alisa Stojanović pročitala je proglas u kojem su javno iznijeli negodovanje zbog toga što je Branislav Lečić imenovan za člana žirija. Podsjećamo, glumica Danijela Štajnfeld optužila je kolegu Lečića za seksualno zlostavljanje. No, Više javno tužilaštvo u Beogradu je u julu odbacilo njenu krivičnu prijavu.

“Odigrali smo predstavu samo iz poštovanja prema publici”, kazala je dramaturginja Biljana Srbljanović.

Ulje na vatru dolio je novinar Novak Tanasić u svom osvrtu na pročitani proglas ispred Ateljea 212. Potom su u znak protesta uslijedile najave otkazivanja predstave “Šindlerov lift” Kamernog tetra 55 iz Sarajeva, te predstave “Sedam strahova”, koja je nastala u produkciji BNP Zenica.

“Jedan od osnovnih motiva za naš rad na predstavi bila je potreba da se nikada i nigdje ne relativizuju zločini, da žrtve imaju prava da dobiju glas koji će govoriti u njihovo ime... Branislav Lečić nije osuđen po optužbama za silovanje naše kolegice ali je sve u vezi s tim slučajem stavilo, u najmanju ruku, ogromnu moralnu hipoteku nad njegov lični i umjetnički integritet”, istakao je reditelj Kokan Mladenović.

Rediteljica Selma Alispahić navodi i kako je nedopustiv ton osvrta na predstavu 64 objavljen na zvaničnoj stranici Festivala: “Seksualno zlostavljanje se imenuje kao ‘ko je koga kad’. Osjećamo potrebu da reagiramo u zaštitu bh. teatarskog prostora, u kojem je došlo vrijeme da mačističke i mizogine prakse jednostavno prestanu”.

Pismom direkciji Festivala oglasio se i redatelj Dino Mustafić, s ciljem smirivanje javnosti. Na istom fonu oglasio se i Kamerni teatar 55, koji u svom saopćenju najavljuje nastup svoje predstave.

“Nažalost, nakon prve festivalske noći je već jasno kako će ovaj festival implicirati podršku ili protivljenje institucija i pojedinaca ostankom ili izlaskom iz konkurencije programa zbog pozicije u javnosti predsjednika žirija ovogodišnje smotre”, izjavio je reditelj Dino Mustafić.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović kaže kako mu je žao da je festival u Brčkom postao temom dnevno političkih moralisanja i utvrđivanja etičkih svjetonazora, a ne omaž i slavljenje pozorišta kao mjesta kreacije, ushićenja i popravljanja stanja duha.

Festival završava koncertom Rade Šerbedžije u petak, 26. novembra.

federalna.ba

Brčko pozorište kazalište tetar Branislav Lečić
banane Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 29.07.2022 21:34
Zakon o komunalnoj policiji Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 26.07.2022 21:59
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko prijevoz prevoz
0 21.07.2022 22:45
izložba BZK Preporod Brčko Zerina Kurtović Marija Jović
0 17.07.2022 10:17
Jonathan Mennuti Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 14.07.2022 17:51