Ne želi se vratiti kući: Bolsonaro podnio zahtjev za šestomjesečnu turističku vizu za boravak u SAD-u
(Izvor: AA/Arhiva)

Ne želi se vratiti kući: Bolsonaro podnio zahtjev za šestomjesečnu turističku vizu za boravak u SAD-u

Bivši brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, koji se suočava s istragom o navodnom pokušaju rušenja vlade zemlje, podnio je zahtjev za šestomjesečnu posjetiteljsku vizu za boravak u SAD-u.

Pretpostavlja se da je bivši čelnik ušao u SAD s vizom A-1 rezerviranom za aktualne šefove država, koja ističe u utorak, 30 dana nakon završetka njegova predsjedničkog mandata.

U ponedjeljak je advokatska firma sa sjedištem u Kaliforniji poznata po radu s Brazilcima rekla da je Bolsonaro zatražio šestomjesečnu vizu za boravak u SAD-u. "Radujemo se postizanju najvišeg stepena zadovoljstva i željenih rezultata za našeg klijenta", stoji u saopćenju AG Immigration Group. Bolsonaro je iz Brazila otišao na Floridu 30. decembra, dva dana prije inauguracije svog ljevičarskog rivala Luiza Inácia Lule da Silve. Ceremonija je prošla bez incidenata, ali sedam dana kasnije hiljade Bolsonarovih tvrdokornih pristalica upale su u glavni grad i uništile vladine zgrade, tražeći da se Lulin izbor poništi.

Bolsonaro se istražuje je li imao ikakvu ulogu u poticanju te pobune. To je samo jedna od nekoliko istraga usmjerenih na bivšeg predsjednika, koje bi mu stvorile probleme nakon njegovog eventualnog povratka kući.

Po prvi put u svojoj više od tri desetljeća dugoj političkoj karijeri kao zastupnika, a zatim kao predsjednika, on više ne uživa posebnu pravnu zaštitu koja zahtijeva da se suđenje održi na Vrhovnom sudu. Čini se da je Bolsonarova računica da se distancira od radikala čije bi ga uništenje u prijestolnici moglo kratkoročno implicirati, s ciljem da se jednog dana vrati na čelo opozicije, rekao je Mário Sérgio Lima, politički analitičar u Medley Global Advisors.

“Daje mu vremena, da se malo skloni iz zemlje u trenutku kada može snositi pravne posljedice za stavove svojih pristalica”, rekao je Lima. “Mislim da činjenica da se drži podalje nije dovoljna. Procesi će se nastaviti, ali možda misli da barem može izbjeći nekakvu osvetničku kaznu.”

Bolsonaro je boravio u kući izvan Orlanda na Floridi, a video je pokazao kako se fotografira s navijačima u zatvorenom naselju i šeta supermarketom. Nakon divljanja u brazilskoj prijestolnici ovog mjeseca, skupina od 46 demokratskih zastupnika poslala je pismo predsjedniku Joeu Bidenu tražeći da se Bolsonaru ukine viza.

“Sjedinjene Države ne smiju pružiti utočište njemu, niti bilo kojem autoritarcu koji je inspirirao takvo nasilje protiv demokratskih institucija”, napisali su. Posljednji brazilski ministar pravosuđa, Anderson Torres, također je bio u posjeti SAD-u tokom nereda i uhapšen je po povratku.

Bolsonaro je bio jedan od najbližih međunarodnih saveznika Donalda Trumpa, još jednog bivšeg predsjednika koji živi na Floridi i koji je iznio neutemeljene optužbe o izbornoj prevari. Bivši čelnik ranije je za CNN Brasil rekao da se planira vratiti do kraja januara, te da razmišlja o ranijem pomicanju odlaska iz zdravstvenih razloga.

Čelnik krajnje desnice ozlijeđen je u napadu nožem 2018. Ima kontinuirane zdravstvene komplikacije od tog pokušaja ubistva, a tokom boravka na Floridi primao je bolničku njegu.

Bolsonarov sin, senator, rekao je novinarima na događaju ovog vikenda da nije siguran kada će se njegov otac vratiti u Brazil.

“Moglo bi biti sutra, moglo bi biti za šest mjeseci, možda se nikad ne vrati. ne znam Opušta se", rekao je Flávio Bolsonaro.

Američki State Department opetovano je odbio komentirati pitanja o Bolsonarovom viznom statusu u SAD-u.

federalna.ba/The Guardian

Jair Bolsonaro viza SAD