Prilog: Amra Ličina

Ne žele ga na ministarskoj poziciji - protesti povodom najave imenovanja Kenana Magode za ministra kulture i sporta KS

Ispred centrale Socijaldemokratske partije (SDP) u Sarajevu održani su protesti aktivistkinja i građana povodom najave imenovanja Kenana Magode za ministra kulture i sporta. Kao razlog za proteste je navedena činjenica da je Magoda predložen za kantonalnog ministra iako postoje ozbiljne optužbe njegove bivše supruge za fizičko i psihičko nasilje.

Aktivistkinja Dženana Aladžuz jedna od učesnica protesta kazala je kako današnji protest nije stvar subjektivnih osjećaja prema određenim osobama, već principa:


“A to je da svi moramo biti jednaki pred zakonom. I ne samo pred zakonom, ne mogu biti imenovanja u vladi koju mi plaćamo, sakrivena. Ne mogu osobe koje su rješenjem Općinskog suda dobile jednogodišnju zabranu pristupa ženi koja je pretrpjela nasilje i ta je zabrana potvrđena drugostepenom presudom, o čemu je portal Žurnal već pisao i niko ih nije tužio, ne može biti naš predstavnik u vlasti. Porodično nasilje je iznimno teško dokazivo. Svako ko pogleda statistike vidjet će koliko je slučajeva femicida ostalo nekažnjeno. Vidjet će da su najčešće kazne oko devet godina presuđene za osobu koja uništi tuđi život. Vidjet će koliko je žena odbilo da govori i izađe na suđenje zato što nema podršku pravosudnog sistema.“ 

 

Prisutnima se obratila članica predsjedništva SDP-a Besima Borić koja je kazala da postoje kriteriji koji se zovu moralni kredibilitet.


“Pošto imam godina koliko imam, ja spadam u one starinske ljude što bi voljeli da se ispune kriteriji kada govorimo o izboru ljudi na čelne funkcije bilo unutra u stranci ili vlade bez obzira na nivo. Dakle postoje različiti kriteriji koji se između ostaloga zovu i moralni kredibilitet.“

 

Borić je poručila da svaka stranka preuzima odgovornost za svoje postupke i da ako se imenovanje ipak dogodi, onda stranka i treba preuzeti odgovornost, ali da se ona lično ograđuje.

Kenan Magoda danas je ponovo odbacio sve optužbe poručivši da nikada nije osuđen za krivično djelo nasilja u porodici niti je ikada podignuta optužnica za navedeno djelo.

 

"Oštro demantujem diskreditirajuće navode koji su plasirani u javnosti. Nikada nisam bio osuđen za krivično djelo nasilja u porodici niti je ikada podignuta optužnica za navedeno djelo. Protiv pojedinaca koji su iskoristili neistine i pokrenuli političku hajku ću podnijeti privatne tužbe.“

 

O Kenanu Magodi saopštenjem se oglasio i SDP u kojem se kaže da su svi nevini dok se suprotno ne dokaže:

”Stojimo iza prijedloga našeg kandidata za ministra kulture i sporta, koji je do sada dao veliki doprinos Kantonu Sarajevo i sigurni smo da će u tom pravcu nastaviti djelovati. Sarajevski SDP je nebrojeno puta bio izložen pritiscima i napadima. Ni ovoga puta nećemo podleći pritisku i iz ove situacije, kao i svih situacija koje su se ranije dešavale, izaći ćemo jači.

 

Podsjetimo, Dinka Hasičić, sredinom decembra prošle godine optužila je javno bivšeg supruga, aktuelnog zastupnika u Skupštini KS i bivšeg predsjednika Turističke zajednice Kenana Magodu (SDP) za nasilje u porodici. Magoda je sve njene navode negirao.

SDP Kenan Magoda Federalni radio
Vijesti u 17 Federalni radio
0 07.06.2023 17:45
sport Federalni radio
0 07.06.2023 16:57
Cazin Enes Dedić Federalni radio
0 07.06.2023 16:45
Džeko Hodžić Počitelj Federalni radio
0 07.06.2023 16:43
Igor Babić Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko Federalni radio
0 07.06.2023 16:42