videoprilog Adne Sušić (Dnevnik 2)

Ne vidi se ništa, rješenje najmanje

Glavni grad Bosne i Hercegovine treći dan zaredom ruši neslavne rekorde. Danas je među 10 najzagađenijih gradova svijeta. Zrak je izuzetno štetan, zbog čega se građanima savjetuje da nose maske i ne izlaze iz kuće bez prijeke potrebe. Poseban apel je upućen rizičnim skupinama. A zbog guste magle i slabe vidljivosti opet su odgođeni ili čak otkazani brojni letovi s Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Sarajevo opet na vrhu ljestvice. Ovaj put na, ne tako slavnom, 10. mjestu. Među najzađenijim smo gradovima svijeta. Drugi dan zaredom zbog smoga i slabe vidljivosti, većina aviona i dalje prizemljena.

“Aviokompanije čekaju poboljšanje vemenskih uslova, te će u skladu sa tim donositi odluke o prolongiranju ili otkazivanju leta”, kaže Belma Čureković, glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

I ne ispaštaju samo oni koji bi da putuju, već i oni koji ostaju. I to godinama. Svake zime isti problem. Posljedice su alarmantne. Prvo po zdravlje građana. Zrak u Sarajevu je tokom cijele godine štetan, a tokom zimskih mjeseci posebno.

“U kontinuitetu djeluju te čestice, dolazi do ozbiljnih promjena u strukturi i građi disajnih puteva i to sa sobom povlači niz promjena u smislu dolaska hroničnog bronhitisa, zatuim hronične plućne bolesti, upale gornjih disajnih puteva kontinuirano”, objašnjava pulmolog dr. Mahir Tokić.

Niz je štetnih posljedica kojima su podložni svi. Bez izuzetaka.

“Kad govorimo o osobama koje su najugroženije, radi se o mlađoj populaciji i o populaciji koja već ima određena oboljenja. I zdrave osobe su ugrožene, njihov životni vijek je skraćen za 5-7 godina”, ističe Tokić.

No, nadležni zato čini se, godinama, ne mare. Umjesto toga sjede skrštenih ruku bez konkretnog plana i strategije. Ne mare ni građani. Vjerovatno djelom i zbog finansija. Jer sve što je zdravo košta.

“Osnovno rješenje je izbaciti ugalj i čvrsta goriva i ubrzati ceste, to je ono što nam treba. Međutim, nijedna vlada nije imala viziju”, kaže Martin Tais, stručnjak za kvalitet zraka.

A o njoj godinama samo slušamo. Smjenjuju se vlasti, dolaze nove vlade, ostaje samo priča. Ista. Moramo raditi. I uglavnom je najglasnija u ovim zimskim, najzagađenijim mjesecima. Kada dođe ljeto svi zaborave na smog. A ko preživi do tada -  pričaće. Opet istu priču.

federalna.ba

zagađenje zagađenost zagađenje zraka aerozagađenje Sarajevo Kanton Sarajevo
voz Visoko Sarajevo Adnan Šteta Željeznice FBiH Enis Džafić
0 15.05.2022 18:42
Ivica Osim fudbal nogomet sport BiH Sarajevo sahrana
0 14.05.2022 14:33
tramvaj Kanton Sarajevo Sarajevo
0 12.05.2022 19:27
Adnan Delić Kanton Sarajevo Sarajevo Business Forum
0 11.05.2022 17:04
Sarajevo Aleksandar Vasoski
0 10.05.2022 23:34
FK Sarajevo Sarajevo FK Željezničar Željezničar
0 10.05.2022 22:26