videoprilog Branke Dakić (Dnevnik 2)

Nema razloga za zabranu okupljanja - nisu oni ti koji promovišu nasilje

Aktivisti i aktivistkinje nevladinih organizacija „Geto“ iz Banje Luke i „Bh. povorka ponosa“ iz Sarajeva nisu se danas okupili u Banjoj Luci jer je Policijska uprava u ovom gradu donijela rješenje o zabrani javnog okupljanja. U policiji su ocijenili da bi pomenuti skup mogao dovesti do ugrožavanja imovine i ljudi, dok iz ovih organizacija poručuju da nisu oni i koji podstiču nasilje.

Bh. povorka ponosa: Zabrana posljedica retorike Dodika i Stanivukovića

Organizacioni odbor "BH. povorke ponosa" saopštio je da je zabrana današnjih događaja u Banjaluci namijenjenih LGBTIQ plus zajednici direktni produkt govora mržnje i diskriminatornih izjava, prije svega predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banjaluke Dra&scaron...

Željeli smo da se okupimo u cilju promocije zajedništva i da ukažemo na značaj poštovanja ljudskih prava, poručuju iz Bh. povorke ponosa. Napominju da nisu oni ti koji promovišu i podstiču nasilje, te smatraju da ne postoji nijedan opravdan razlog za zabranu okupljanja.

„Ono što je bio cilj našeg događaja jeste da se okupimo, da pogledamo film koji govori o savezništvu LGBT zajednice, rudara i rudarki, te da porazgovaramo sa našim organizacija na području Banje Luke, kako bismo stavili akcenat na savezništvo, solidarnost i značaj zajedničke borbe za ljudska prava“, kazala je Dina Bajraktarević, članica organizacije Bh. povorka ponosa.

Mirza Halilčević, član organizacije Bh. povorka ponosa, ističe kako nisu oni ti zbog kojih je to događaj visokog rizika, već zbog potencijalnog nasilja koje bi izazvale grupe koje su u prethodnih dana širile narativ mržnje.

Odluku o zabrani javnog okupljanja iz banjalučke Policijske uprave objavili su tek jutros. Kako navode, procijenjeno je da je ovo skup na kojem bi moglo doći do ugrožavanja ljudi i imovine: „Imajući u vidu da je proteklih dana u vezi sa ovim javnim okupljanjem bilo mnogo negativnih reakcija i da je upućeno niz prijetnji organizatoru i učesnicima skupa, Policijska uprava apeluje na građane da poštuju pozitivne zakonske propise i da svojim ponašanjem ne ugrožavaju druge“.

Brojna udruženja iz RS-a negativno su reagovala na najavu pomenutog skupa, izražavajući žaljenje zbog ugrožavanja slobode okupljanja, ali i osuda sasvim obične šetnje kojom se ukazuje isključivo na važnost poštivanja ljudskih prava. Pisali su i entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku, koji je, takođe, dao punu podršku zabrani okupljanja. Podrške nije bilo ni iz gradske vlasti.  

„Ja sam protiv toga, odmah da znate. I bilo kakvih manifestacija i očekujem da će organi RS-a onemogućiti bilo kakvo održavanje u otvorenim ili zatvorenim prostorima“, kazao je Dodik (SNSD).

Banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković (PDP) istakao je kako nijedna javna površina grada ili ni javni prostori nisu dostupni za tako nešto: „Može li to neko raditi u nečijem privatnom prostoru - to je nešto drugo, ali Grad Banja Luka se ograđuje od takvog nečega“.

Na događaju koji su „Geto“ i „Bh. povorka ponosa“ trebali organizovati, planirano je prikazivanje film „Pride“, a potom diskusija o slobodama - međutim, sluha godinama među onima koji odlučuju nema kada je riječ o pravima LGBT populacije.

federalna.ba

Banja Luka Povorka ponosa Bh. povorka ponosa geto
medicinari protest Banja Luka
0 12.04.2024 13:55
Banjaluka Banja Luka Draško Stanivuković
0 09.04.2024 21:15
Banja Luka akcija prostitucija
0 09.04.2024 10:51
Nikola Šobot SNSD Banja Luka Banjaluka Milorad Dodik
0 07.04.2024 20:40
Banja Luka Banjaluka Srpska Open
0 07.04.2024 17:33
Banja Luka Medžlis Islamske zajednice u Banja Luci
0 06.04.2024 09:50