videoprilog Verice Kalajdžić (Svijet)

Ndrangheta: Teško je naći saradnike pokajnike. Ili možda više nije?

Policija u deset evropskih i južnoameričkih zemalja izvršila je racije na 150 lokacija u velikoj, koordiniranoj akciji usmjerenoj na ozloglašenu talijansku mafiju Ndrangheta. Mreža je prvenstveno bila posvećena međunarodnoj trgovini drogom iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, navodi se u saopštenju Europola. Uhapšeno je više od 200 osoba, zaplijenjene su značajne količine droge i oružja te imovine vrijedne desetine miliona eura.

U jednoj zemlji je stvorena - u njih 40 je trenutno aktivna. Ndrangheta korijene vuče iz siromašne južne talijanske regije Kalabrije. Odavno je nadmašila po holivudskim filmovima poznatiju sicilijansku Koza Nostru, kao najmoćnija mafijaška organizacija u zemlji i jedna od najopasnijih i najvećih kriminalnih mreža u svijetu. Podrazumijeva se, i najbogatijih. Ndrangheta, kažu iz Europola, kontroliše najveći dio evropskog tržišta kokainom, u kombinaciji sa sistemskim pranjem novca, trgovinom oružjem, podmićivanjem i nasiljem. Pipci kalabrijske kokainske hobotnice doprli su do Njemačke, Belgije, Francuske, cijelog Pirinejskog poluostrva, Rumunije, Slovenije sve do Brazila i Paname. I sve to kako bi droga iz Južne Amerike stigla u Evropu i Australiju.

“Pošiljke droge nisu više isključivo iz kolumbijskih luka, već i Ekvadora i Brazila. Vidimo delokalizaciju u dolaznim lukama. Dakle, ne samo u luci Đoja Tauro, već i u sjevernoevropskim lukama, poput Roterdama i Antverpena. Ovdje smo dokumentovali i strukturni savez sa albanskim grupama”, kazao je Massimiliano d'Angelantonio, komandir specijalne jedinice policije.

Nakon četvorogodišnje istrage dobrim djelom vođene u strogoj tajnosti, pokrenuta je međunarodna policijska operacija kodnog naziva Eureka. U 10 zemalja izvršene su racije na 150 lokacija i uhapšeno više od 200 osoba, najviše u Italiji,Njemačkoj i Španiji.  

“Sa 130 istražitelja i specijalnih snaga u akciji vođenoj u Minhenu i okrugu Minhen uhapsili smo četvoricu muškaraca za kojima su raspisane EU potjernice. Pretražili smo i deset zgrada. Uhapšeni su osumnjičeni za pranje novca, ali možemo dokazati i da su odgovorni za logističke zločine, koji podrazumijevaju voženje i pronalaženje smještaja za visokorangirane mafijaše”, kazao je Ludwig Waldinger, portparol državnog ureda za kriminalističke istrage.

Istražitelji vjeruju da su osumnjičeni članovi organizirane kriminalne grupe prokrijumčarili skoro 25 tona kokaina u periodu od oktobra 2019. do januara prošle godine. Dugačak je spisak kriminalnih djela preko kojih Ndrangheta ostvaruje ogroman profit. A riječ je, kako se procenjuje, o 50 milijardi eura godišnje. Nezakonito stečeni novac se koristi i za kupovinu svega što je na prodaju - zakonito.

Kako navodi Waldinger, dobit od međunarodne trgovine kokainom, naoružanjem i od krijumčarenja oružja je ogromna: “To je veoma prljav novac i ako ga želite koristiti, morate ga nekako vratiti u opticaj”.

“Novac, barem kada je riječ o italijanskoj strani investiran je u restorane, prodavnice sladoleda i praonice automobila u Portugalu i Njemačkoj”, ističe D'Angelantonio.

Osumnjičeni su organizirali trgovinu kokainom komunicirajući šifriranim porukama. Mreža je koristila kineske brokere novca u Italiji i Kolumbiji kako bi osigurali transfer sredstava za plaćanje poslova s drogom.

“Dokumentovali smo transfer novca veći od 22 miliona eura između Italije i Kolumbije, a preko kineskog sistema. U jednoj godini više od 22 miliona eura”, precizira D'Angelantonio.

Klanovi Ndranghete su bili uključeni i u prodaju oružja iz Pakistana u Južnu Ameriku opskrbljujući brazilsku kriminalnu grupu Primeiro Comando da Capital, u zamjenu za pošiljke kokaina, saopštio je Europol. Ove racije su jedna od najvećih operacija do sada provedenih u borbi protiv talijanskog organiziranog kriminala, rekla je njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser: “Mislim da je problem sa mafijaškim organizacijama to što djelimično djeluju jako suptilno, nisu otvoreno kriminalne. Naravno, organizovani kriminal mnogo važnosti pridaje upravo tome da ga se ne otkrije, da se odvija u tajnosti. To što su policijske službe danas uspijele nanijeti ovako snažan udarac je zaista dobar znak u borbi protiv organizovanog kriminala“.

Specifičnost Ndraghete jeste u tome što je organizirana u “ndrine”, odnosno porodice. A u porodici među očevima, sinovima  i braćom teško je naći saradnike pokajnike koji će prekršiti omertu, odnosno kodeks šutnje i odati porodične tajne... Ili možda više nije toliko teško, ako je suditi po prošlomjesečnom hapšenju čovjeka koji je uvršten na listu najopasnijih kriminalaca. Riječ je o Pasqualu Bonavoti, šefu Ndranghete uhapšenom nakon skoro pet godina bijega. Samo tri mjeseca ranije, pao je posljednji don sicilijanske Koza Nostre - ozloglašeni Mateo Mesina Denaro, koji je uhapšen nakon što se krio čak 3 decenije.

Ovo je prilog iz magazina Svijet. Kompletnu emisiju pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Ndrangheta Svijet
Svijet Momčilo Đurđić
0 29.09.2023 20:02
Svijet
0 29.09.2023 19:32
Svijet Kanada
0 29.09.2023 19:14
Svijet Crna Gora
0 29.09.2023 18:49