Navršilo se 30 godina od ubistva deset građana na mezarju Budakovići
(Izvor: Fena/Kanton Sarajevo)

Navršilo se 30 godina od ubistva deset građana na mezarju Budakovići

Navršilo se 30 godina od kada je na mezarju Budakovići, na dženazi dan ranije ubijene Fadile Karšić, od agresorske granate ispaljene s položaja Vojske RS-a ubijeno deset građana: Edhem Borovina, Salko Bradić, Osman Curić, Asim Džaferović, Amir Džanko, Asim Konaković, Sejdalija Kurtić, Kasim Pintol, Smail Sarač i Began Sarajkić.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe kod spomen-ploče na mjestu tog masakra, počast ubijenim su odali članovi porodica ubijenih sugrađana, te delegacije Kantona Sarajevo, predvođena ministrim zdravstva KS Harisom Vranićem, Grada Sarajeva, Općine Stari Grad i Unije civilnih žrtava.

Vranić je rekao da se danas, nakon 30 godina, s tugom prisjećamo ovih žrtava i govorimo o njima jer je to jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti.

- Potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje niti nigdje na svijetu. No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije - istakao je Vranić tokom obilježavanja 30. godišnjice masakra na mezarju Budakovići, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo. 

federalna.ba/Fena

godišnjica zločina Budakovići
Stupni Do godišnjica zločina
0 23.10.2023 14:47
Uborak Sutina godišnjica zločina
0 13.06.2023 13:08
godišnjica zločina Čajniče
0 19.05.2023 14:26
Srebrenica godišnjica zločina
0 08.05.2023 13:33