Navaljni prebačen u drugu zatvorsku bolnicu zbog štrajka glađu
(Izvor: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

Navaljni prebačen u drugu zatvorsku bolnicu zbog štrajka glađu

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji treću nedjelju štrajkuje glađu, prebačen je u bolnicu u drugom zatvoru nakon što je njegov ljekar upozorio da bi mogao ubrzo da umre, izjavio je danas advokat opozicionara.

Navaljni je u nedjelju prebačen iz zatvora istočno od Moskve u zatvorsku bolnicu u Vladimiru, gradu 180 kilometara istočno od prijestolnice, rekao je njegov advokat Aleksej Liptser nakon što ga je posjetio danas popodne.

"Juče mu je bilo zaista loše. S obzirom na rezultate ispitivanja i njegovo ukupno zdravstveno stanje odlučeno je da se prebaci ovdje. Uveče mu je postalo znatno gore", rekao je Liptser.

Ruska zatvorska služba (FSIN) objavila je odluku o premještanju Navaljnog tek jutros, navodeći u saopštenju da je pristao da uzima vitaminsku terapiju.

Liptser je rekao da nije imao dovoljno vremena sa svojim klijentom da to potvrdi.

U saopštenju zatvorske službe je navedeno je zdravstveno stanje Navaljnog "zadovoljavajuće".

Ali, ljekar opozicionog lidera izjavio je u subotu da je prema rezultatima testova krvi koje su advokati opozicionog lidera dostavili porodici, nivo kalijuma dostigao "kritičnu tačku", i da ozbiljni srčani problemi mogu da uslijede svakog minuta, a mu je povećan i kreatinin, što znači da je oslabljena funkcija bubrega.

federalna.ba/Beta

Aleksej Navaljni štrajk štrajk glađu bolnica Rusija