Navajo narod se protivi odlaganju ljudskih ostataka na Mjesecu
(Izvor: Fena/Ilustracija)

Navajo narod se protivi odlaganju ljudskih ostataka na Mjesecu

Navajo narod, najveće autohtono pleme u Americi, izrazio je zabrinutost zbog prisutnosti ljudskih posmrtnih ostataka na NASA-inoj sondi, nazivajući ovu misiju "oskvrnućem" Mjeseca koji ima sveto mjesto u njihovoj kulturi, prenosi AFP. 

Plan je da 8. januara Peregrine letjelica kompanije Astrobotic bude priključena na gigantsku raketu United Launch Alliance Vulcan Centaur koja će obaviti svoje prvo putovanje pod NASA-inim komercijalnim partnerstvom s ciljem uštede novca američke svemirske agencije.

Peregrineovi instrumenti istraživat će radijaciju na površini Mjeseca, pomažući NASA-i u boljoj pripremi za posade koje će tamo putovati kasnije ovog desetljeća u sklopu programa Artemis.

Međutim, sadržaj letjelice također uključuje pošiljke od dvije kompanije - Elysium Space i Celestis - koji će sadržavati kremirane ostatke i DNK te ostati na Mjesecu, unutar landera, zauvijek.

Kompanija Celestis objavila je da njena pošiljka sadrži 69 pojedinačnih posmrtnih ostataka, uključujući pokojnog tvorca Zvjezdanih staza Genea Roddenberryja, pisca naučne fantastike Arthura C. Clarkea i psa imena Indica-Noodle Fabiano.

Kupci su plaćali cijene počevši od 12.995 dolara za transport, prema web stranici kompanije. 

Vođa naroda Navajo Buu Nygren izrazio je u pismu od 21. decembra direktorima NASA-e i ministarstva transporta "duboku zabrinutost i razočaranje zbog pitanja od najveće važnosti" i pozvao NASA-u da odgodi lansiranje.

- Mjesec ima sveto mjesto u mnogim domorodačkim kulturama pa i u našoj - napisao je Nygren.

NASA je uputila izvinjenje i obavezala da će se ubuduće konsultirati s starosledilačkim narodima, navodi se u listu The Spokesman-Review sa sjedištem u Spokaneu, Washington.

NASA-in administrator za istraživanje Joel Kearns rekao je u četvrtak da je međuvladin tim dogovorio sastanak s narodom Navajo, ali je naglasio da agencija nije imala kontrolu nad teretom svog privatnog partnera.

- Vrlo ozbiljno shvaćamo zabrinutost naroda Navajo i mislimo da ćemo nastaviti razgovarati - rekao je Kearns novinarima.

Kompanija Celestis objavila je da poštuje pravo svih kultura, ali "niti jedna kultura ili religija ne bi trebala staviti veto na svemirske misije zbog vjerskih razloga".

Poričući da misija "oskrnavljuje Mjesec", kompanija je naglasila da će kremirani ostaci ostati u landeru.

I to neće biti prvi put da ljudska DNK ostaje na nekom nebeskom tijelu - ta čast je pripala teretu od gotovo 100 vreća fekalija i urina koje su američki astronauti ostavili tokom slijetanja na Mjesec u okviru Apollo misija od 1969. do 1972. godine.

federalna.ba/Fena

SAD NASA
Elmedin Konaković SAD Susan Lee
0 08.07.2024 21:03
Sergej Rjabkov SAD Rusija oružje
0 08.07.2024 17:57
Armenija Jermenija Ermenija SAD vojna vježba
0 06.07.2024 14:49