Naučnim skupom u Stocu počinje manifestacija 'Uloga i značaj imama u procesu povratka'

Naučnim skupom u Stocu, koji će biti održan u četvrtak, 22. decembra, počinje manifestacija "Uloga i značaj imama u procesu povratka", koju organizira Udruženje Ilmijje Islamske zajednice (IZ) u BiH.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, manifestacija će biti realizirana u više povratničkih medžlisa na području Bihaćkog, Mostarskog i Tuzlanskog muftijstva, a u okviru nje predviđen je bogat program aktivnosti poput posjeta imamima i džematlijama u mjestima povratka, naučnih skupova, predavanja, te susreta imama sa područja Federacije BiH sa imamima i povratnicima na području manjeg bh. entiteta. 

- Glavni odbor Udruženje Ilmijje je podržao ovaj projekt u cilju afirmacije uloge i značaja imama u bosanskohercegovačkom društvu, a pogotovo imama koji su često bili i najznačajnija karika u procesu povratka. Nadamo se da ćemo na ovim naučnim skupovima steći nova znanja jer moramo učiti iz svoje prošlosti - naglasio je sekretar Udruženja Ilmijje BiH Edin Spahić.

Dodao je kako će osim naučnog skupa u Stocu, slični biti upriličeni i u povratničkim sredinama Bihaćkog muftijstva (18. januara 2023. godine u Bosanskoj Kostajnici), te krajem januara 2023. godine na području Tuzlanskog muftijstva.

Manifestacija "Uloga i značaj imama u procesu povratka" bit će okončana završnim naučnim skupom u Sarajevu 15. februara naredne godine, kazao je Spahić.

O temi naučnog skupa govorio je i dr. hafiz Elvir Duranović, koji je istakao kako je to neistražena tema o kojoj se do sada uopće nije ni pisalo, a kamoli istraživalo i govorilo na ovakvom nivou.

- Budući da su imami bili kičma ili osnova povratka na okupirana područja stvarajući ambijent za druge ljude koji su namjeravali da se vrate, Udruženje Ilmijje je organiziralo ovaj skup kako bi skrenulo pažnju na ovaj važan segment iz naše bliske historije u kojem su imami imali veliku ulogu i dali veliki značaj procesu povratka na okupirana područja - kazao je Duranović.

Naučni skup je, kako je dodao, koncipiran u dva dijela.

- S tim u vezi napravljen je koncept naučnog skupa prema kojem bi naučni i javni radnici koji se bave istraživanjem naše bliske historije, ali i sami imami kazali nešto o procesu povratka - naglasio je.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Mostarskog muftijstva mr. Ilham ef. Puce kazao je kako im je velika čast što se prvi od četiri planirana naučna skupa održava na području Muftijstva mostarskog, i to u Stocu, koji je, kako je dodao, svijetli primjer povratka ljudi na svoja ognjišta.

- Ovaj naučni skup je prilika da se razjasni uloga imama u procesu povratka te da se pojasne pojedini segmenti imamskog misijskog rada i djelovanja, kao i okolnosti u kojima rade, žive i djeluju naši imami zajedno sa svojim džematlijama - naglasio je.

Glavni imam Medžlisa IZ-a Prozor Safet ef. Pozder kazao je kako će na naučnom skupu u Stocu govoriti iz vizure imama povratnika.

- Imami najbolje osjećaju bilo svoga naroda i važno je da je ta činjenica prepoznata i da će sutra na naučnom skupu u Stocu govoriti četiri imama sa više od dvije decenije iskustva sa povratničkom populacijom. Ono što je najvažnije kad je u pitanju uloga imama u cjelokupnom procesu povratka jeste činjenica da su naše džematlije, naši povratnici, koji su nekada ulagali i nadljudske napore da bi opstali na svojoj rodnoj grudi, na svom topraku, u imamima, u institucijama Islamske zajednice imali stalnu adresu na koju su se 24 sata dnevno mogli obratiti i na kojoj su uvijek bili dobrodošli - poručio je.

Na naučnom skupu u Stocu, uz ostale, sudjelovat će muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović, predsjednik Udruženja Ilmije Nesib ef. Hadžić, dr. hafiz Elvir Duranović, dr. Hikmet Karčić, mr. Kenan Efendić, te glavni imami Safet ef. Pozder, Sadet ef. Bilalić, Šemso ef. Germić i Muhamed ef. Dragolovčanin.

federalna.ba/Fena

Udruženje Ilmijje Islamske zajednice u BiH Stolac imami povratnici
Fadil Memišević Ajša Memišević Višegrad povratnici napad
0 26.03.2023 18:13
Denis Zvizdić Ajša Memišević Fadil Memišević napad povratnici
0 25.03.2023 15:09
Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Ajša Memišević Fadil Memišević povratnici napad Tužilaštvo BiH
0 25.03.2023 13:43
KCUS Fadil Memišević Ajša Memišević povratnici Višegrad napad
0 25.03.2023 13:26
Denis Bećirović Ajša Memišević Fadil Memišević povratnici napad
0 25.03.2023 12:26
Mladen Đurević Višegrad Fadil Memišević Ajša Memišević povratnici
0 25.03.2023 11:00