NATO: Pomoć Ukrajini da se odbrani ne čini nas stranom u sukobu
(Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

NATO: Pomoć Ukrajini da se odbrani ne čini nas stranom u sukobu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je "dobrom idejom" odluku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i nekih zapadnih zemalja da Ukrajini, koja je u ratu s Rusijom, daju borbene avione F-16 i ustvrdio da pomoć Ukrajini da se odbrani neće učiniti NATO stranom u sukobu.

Stoltenberg je prisustvovao sastanku ministara odbrane zemalja EU u Briselu. 

Odgovarajući na pitanja novinara prije sastanka, Stoltenberg je rekao da će s ministrima odbrane razmijeniti mišljenje o tome kako povećati i ubrzati vojnu podršku Ukrajini.

Upitan smatra li odluku da se Ukrajini daju borbeni avioni F-16 dobrom idejom, Stoltenberg je rekao: "Mislim da je to dobra ideja. Također pozdravljam odluku nekih zemalja NATO-a, uključujući Njemačku, da počnu obučavati (ukrajinske) pilote."

"Ukrajina ima pravo na samoodbranu, koje je sadržano u Povelji UN-a. Pomažemo Ukrajini da ostvari to pravo. Naše je pravo pomoći im u zaštiti pravila UN-a i međunarodnog prava pred napadom. Ovo ne čini NATO i njegove saveznike stranama u sukobu", rekao je Stoltenberg. 

Stoltenberg, koji nije podijelio svoje predviđanje o tome kada će F-16 biti isporučeni, naglasio je da odluka o F-16 također prenosi snažnu poruku da NATO dugoročno stoji uz Ukrajinu.

Dodao je da je ubrzanje proizvodnje oružja i municije od vitalnog značaja za ubrzavanje vojne podrške Ukrajini.

Stoltenberg je prenio informaciju da je pozvao predstavnike američkih i europskih kompanija odbrambene industrije na sastanak ministara odbrane NATO-a koji će se održati sredinom juna, dodao je da će s ministrima industrije razgovarati o tome što se može učiniti po pitanju ubrzanja ugovori o proizvodnji i zajedničkoj kupnji.

federalna.ba/AA

NATO Ukrajina Rusija
Rusija Svijet
0 17.05.2024 19:41
Svijet Ukrajina Rusija
0 17.05.2024 19:39
Vladimir Putin Ukrajina zauzimanje Harkov
0 17.05.2024 13:33