NATO i EU: Odluka Rusije da pošalje nuklearno oružje u Bjelorusiju neodgovorna

NATO i EU: Odluka Rusije da pošalje nuklearno oružje u Bjelorusiju neodgovorna

NATO i Evropska unija saopćili su da smatraju neodgovornom odluku Rusije da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju.

Portparolka NATO-a Oana Lungescu izjavila je da je ruska retorika opasna i neodgovorna.

"NATO je u pripravnosti. Pomno pratimo situaciju. Nismo vidjeli nikakvu promjenu u nuklearnom stavu Rusije koja bi zahtijevala da mi promijenimo naše stajalište", rekla je.

Istakla je da su izjave Rusije o NATO-ovom raspoređivanju nuklearnog oružja pogrešna, naglasivši da se saveznici iz NATO-a pridržavaju međunarodnih obaveza.

"Rusija je više puta prekršila obaveze o kontroli naoružanja, suspendujući učešće u novom sporazumu START. Rusija mora odmah da ispoštuje obaveze", rekla je Lungescu.

Visoki predstavnik EU za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josep Borrell također je reagovao na društvenim mrežama na ruske izjave o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja.

"Raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiji predstavlja neodgovornu eskalaciju tenzija i prijetnju evropskoj sigurnosti. Bjelorusija to još uvijek može zaustaviti. Ovo je njena vlastita odluka. EU je spremna odgovoriti dodatnim mjerama", rekao je Borrell.

U potezu koji će sigurno podstaknuti tenzije u ratom razorenoj Ukrajini i njenim zapadnim saveznicima, Rusija će završiti izgradnju specijalnog skladišta za taktičko nuklearno oružje u susjednoj Bjelorusiji, izjavio je u subotu ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Rusija je već predala Bjelorusiji kompleks Iskander, koji može skladištiti nuklearno oružje", rekao je Putin u intervjuu na TV kanalu Rossiya-24.

Prema Putinovim riječima, njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko dugo je postavljao pitanje raspoređivanja ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, koje tamo nije bilo od ranih 1990-ih, nakon pada SSSR-a.

"Dogovorili smo se s Lukašenkom da ćemo postaviti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju bez kršenja režima neširenja", rekao je Putin, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Putin je dodao da su SAD odavno postavile takvo oružje u niz zemalja, tako da nema ništa neobično u zahtjevu Bjelorusije.

Prema njegovim riječima Rusija će do 1. jula završiti izgradnju skladišta za taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji i kontrola naoružanja neće biti prebačena na Minsk.

Otkako je Rusija prije 13 mjeseci započela rat u susjednoj Ukrajini, zapadni lideri izražavaju zabrinutost da bi Moskva mogla sukob učiniti nuklearnim, često na osnovu izjava ruske strane po kojima Zapad smatra da su sve opcije na stolu.

federalna.ba/AA

NATO Rusija Vladimir Putin