"Nastojat ćemo osnovicu za obračun plaća približiti federalnoj osnovici"
(Izvor: Fena/Duško Pucar)

"Nastojat ćemo osnovicu za obračun plaća približiti federalnoj osnovici"

Nakon što je Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2025. – 2027. godina kantonalni premijer Tahir Lendo najavio je kako će se Vlada fokusirati na rast osnovice za obračun plaća.

- Mi pratimo stanje i transparentno razgovaramo sa sindikatima o mogućnostima. I na prošlom sastanku smo najavili, čim dobijemo i smjernice, i rast javnih prihoda, nosit ćemo se s rastom osnovice. Dobro je da možemo poručiti kako je naša težnja osnovice približiti federalnoj. Mi ćemo to u svakom slučaju nastojati ispuniti i time popraviti zadnji negativni parametar gdje smo kao kanton zadnji u plaćama. Dat ćemo poticaj i realnom sektoru da krene u granicama svojih mogućnosti u rast plaća, kako bismo imali zadovoljnog radnika - rekao je Lendo.

Ministrica financija Mirjana Plavčić dodala je kako je SBK po dva kriterija među najgorima u Federaciji.

- Nažalost, po stupnju razvijenosti naš kanton se nalazi na sedmom mjestu, samo tri kantona su iza nas, a po jednom indikatoru naš kanton je na posljednjem mjestu, a to je iznos prosječne isplaćene neto plaće u 2022. godini - kazala je Plavčić.

federalna.ba/Fena

Srednjobosanski kanton Vlada plaće
Grčka rekonstrukcija Vlada
0 14.06.2024 09:40
Porezna uprava Federacije inspekcija Rad na crno Srednjobosanski kanton
0 20.05.2024 12:49
Iran Vlada hitan sastanak predsjednik
0 20.05.2024 08:37