Nastavnici u Engleskoj odbili ponudu za povećanje plata, najavljuju nove štrajkove
(Izvor: EPA-EFE/TOLGA AKMEN)

Nastavnici u Engleskoj odbili ponudu za povećanje plata, najavljuju nove štrajkove

Nastavnici u Engleskoj su velikom većinom odbili ponudu britanske vlade o povećanju plata s ciljem okončanja niza štrajkova, saopćio je u ponedjeljak njihov sindikat, najavljujući još dva dana generalnog štrajka, prenosi Reuters. 

Nacionalni sindikat obrazovanja, najveći britanski obrazovni sindikat, rekao je da je 98 posto nastavnika koji su glasali slijedilo njen savjet da odbiju ponudu o jednokratnoj isplati ove godine od 1.000 funti i prosječnom povećanju plate od 4,5 posto u sljedećoj finansijskoj godini.

- Ovo odlučno odbijanje vladine ponude trebalo bi ostaviti ministricu obrazovanja Gillian Keegan bez sumnje da će se morati vratiti za pregovarački sto s mnogo boljim prijedlogom - rekli su zajednički generalni sekretari NEU Mary Bousted i Kevin Courtney u izjavi za medije.

Desetine hiljada nastavnika širom Britanije krenuli su u štrajove ove godine tražeći nadoknade kroz plate zbog inflacije, ostavljajući učionice prazne i vršeći pritisak na premijera Rishija Sunaka da pomogne u rješavanju spora.

Sindikat je saopćio da će nastavnici još dva dana štrajkovati, 27. aprila i 2. maja.

- Izuzetno je razočaravajuće što je NEU pozvao na više štrajkova - rekla je Keegan u izjavi.

Ona je također signalizirala da vlada ne namjerava dalje pregovarati: "O platama će sada odlučivati nezavisno tijelo za reviziju plata koje će preporučiti povećanje plata za sljedeću godinu."

Vlada je tvrdila da bi veća povećanja plata samo pogoršala inflaciju.

federalna.ba/Fena

Engleska štrajk prosvjetari
Hollywood scenaristi štrajk
0 25.09.2023 08:33
Studentski centar Sarajevo Nedžarići štrajk
0 15.09.2023 19:05
SAD štrajk fabrika automobila
0 15.09.2023 14:59
štrajk željeznice Južna Koreja
0 14.09.2023 09:51