Nastavljene evakuacije ranjenika nakon povlačenja Ukrajine iz oblasti Avdijevka

U oblasti Avdijevka nastavljene su evakuacije nakon povlačenja Ukrajine iz grada na prvoj liniji fronta kako bi se "izbjeglo opkoljavanje" i spasili životi ukrajinskih vojnika do kojeg je došlo u subotu.

Rusko Ministarstvo odbrane u subotu je objavilo da je ruska vojska preuzela kontrolu nad Avdijevkom, u regionu Donjecka.

Nakon što je kontrola nad regionom prešla na ruske snage, medicinske ekipe iz zone sukoba evakuišu ranjene ukrajinske vojnike koje dovoze tenkovima na mjesto evakuacije.

Grad, koji se nalazi 13 kilometara sjeverno od Donjecka, važan je transportni i logistički centar, ali i za snabdijevanje ukrajinskim trupama oružjem.

Borbe za Avdijevku traju od 2014. godine, u separatističkim bitkama koje su prethodile aktuelnom rusko-ukrajinskom ratu, koji je počeo prije skoro dvije godine.

Zbog strateškog položaja, na putu od gradova Donjecka do ukrajinskih uporišta Kostjantinovka, Kramatorsk i Slovjansk, za bitke za grad povučene su ukrajinske trupe sa drugih mjesta.

Osim toga, Avdijevka i njena okolina činili su izbočenje teritorije koju kontroliše Ukrajina, duboko u teritoriju pod kontrolom Rusije.

federalna.ba/AA
Avdijevka Ukrajinci evakuacija
Francuska poplave evakuacija
0 01.04.2024 09:43
Australija šumski požari evakuacija
0 28.02.2024 09:34
Avdijevka Ukrajina
0 17.02.2024 09:09
Ujedinjene nacije Pojas Gaze evakuacija
0 06.02.2024 09:54