Nastavljene demonstracije u Francuskoj, sukobi policije i demonstranata
(Izvor: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Nastavljene demonstracije u Francuskoj, sukobi policije i demonstranata

U Francuskoj se nastavljaju demonstracije koje su izbile 16. marta, nakon odluke vlade da bez glasanja usvoji zakon kojim se starosna granica za penzionisanje podiže za dvije godine.

U mnogim dijelovima zemlje zabilježeni su slučajevi nasilja između policije i demonstranata. U glavnom gradu Parizu demonstranti su zapalili smeće tokom protesta, a u brojnim ulicama razbijeni su izlozi.

Francuska se suočava sa stalnim demonstracijama od 16. marta, kada su predsjednik Emmanuel Macron i premijerka Elisabeth Borne odlučili koristiti ustavna ovlaštenja za usvajanje zakona o penzionoj reformi bez saglasnosti parlamenta.

Reforme uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, kao i najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju. Plan je izazvao bijes građana otkako je objavljen prošle godine, a masovni protesti i štrajkovi održavaju se od januara širom zemlje.

Francuska vlada u međuvremenu se oglasila da neće povući kontroverznu penzionu reformu uprkos štrajkovima, masovnim protestima i nasilju u mnogim gradovima u zemlji.

federalna.ba/AA

Francuska protest