Nastavljena 10. redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta
(Izvor: Fena/Harun Muminović)

Nastavljena 10. redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta nastavljena je danas, a prekinuta je 4. marta prije usvajanja dnevnog reda.

Razlog prekida je što nije podržan zaključak stranaka parlamentarne većine, da Mladen Bošković, dopredsjedavajući Doma, može voditi  zasjedanje po ovlaštenju predsjedavajuće u ostavci Mirjane Marinković Lepić.

Prethodno je Boškovićevo vođenje osporavano iz zastupničkih klupa opozicionih Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte. Rečeno je da Poslovnik daje mogućnost za imenovanje novog rukovodstva Doma, što je trebalo i učiniti po mišljenju opozicionara, a ne odlučivati o vođenju zasjedanja zaključkom jer je zaključak inače forma odlučivanja u slučajevima kad Poslovnik ne reguliše neko pitanje.

Bošković je ipak ponudio na glasanje navedeni zaključak, koji nije dobio potrebnu većinu, nakon čega je sjednica prekinuta.

U najavljenom dnevnom redu je jedan od novopredloženih federalnih zakona, o unutrašnjoj trgovini, koji među brojnim drugim mjerama predviđa nedjelju i praznike kao neradni dan  za radnike u trgovini - tržnim centrima i drugim prodajnim mjestima.

Zasad je zakon u fazi nacrta, što znači da bi ga Predstavnički dom, ako eventualno podrži nacrt, mogao uputiti u javnu raspravu prije drugog, konačnog glasanja.

Osim toga, Federalna vlada predložila je da se poslanici po skraćenom postupku izjasne o izmjenama Zakona o kontroli cijena, koje predviđaju veće novčane kazne za prekršioce imajući u vidu, kako je navedeno, da su sadašnjim Zakonom propisane relativno niske kazne i da stoga nemaju preventivni ni represivni uticaj na prekršitelje u ovoj oblasti.

Izmjene podrazumijevaju da se mijenja visina kazni u slučaju kada se trgovci ne pridržavaju propisanih mjera neposredne kontrole cijena.

Poslanici bi trebali glasati i o dopunama Zakona o radu, koje propisuju da poslodavci mogu ubuduće zaključivati ugovore o radu sa studentima za privremene i povremene poslove u punom ili nepunom radnom vremenu. Isključivo bi to bili poslovi bez većeg rizika, sezonski i pomoćni, za koje se s poslodavcem ugovara rad na određeno vrijeme.

federalna.ba/Fena

Predstavnički dom Parlament FBiH
Intervju na Federalnom radiju Aner Žuljević Parlament FBiH Marin Vukoja Milorad Dodik razdruživanje
0 07.06.2024 14:36
Marin Vukoja Parlament Federacije BiH Parlament FBiH
0 29.05.2024 19:44
Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH Parlament Federacije BiH
0 28.05.2024 17:56
Predstavnički dom Parlament FBiH
0 28.05.2024 11:53
Parlament FBiH Dom naroda Parlamenta FBiH
0 16.05.2024 19:42