Nastavljen štrajk zdravstvenih radnika u HNK
(Izvor: federalna.ba/Sanel Kajan)

Nastavljen štrajk zdravstvenih radnika u HNK

Štrajk zdravstvenih radnika na području Hercegovačko neretvanskog kantona je u toku već četiri mjeseca.

Oko 2.600 uposlenika u zdravstvu zahtijevaju od kantonalne Vlade da potpišu Kolektivni ugovor. Protestujući ispred zgrade Vlade Hercegovačko neretvanskog kantona u Mostaru kazali su  da je vrijeme da se zdravstveni radnici vrate u ambulante, domove zdravlja i bolnice,  a ne da na sramotan i ponižavajući način prava traže na ulici.

 „Sramota je da do današnjeg dana, četiri mjeseca nakon početka štrajka, još uvijek zdravstveni radnici nemaju kolektivni ugovor, odnosno nemaju Zakon o plaćama. Nije im povećana plata po našim zahtjevima, kako to tražimo od ove Vlade, od ovog ministra zdravstva, od ovog premijera i ovog ministra finansija. To troje ljudi su odgovorni da do ovog trenutka mi nemamo Kolektivni ugovor. Zahtijevamo u ovom trenutku da se donese politička odluka, da se svi zajedno urazumimo, da se potpiše kolektivni ugovor i da se zdravstveni radnici vrate i nastave obavljati svoje poslove“, kaže Dalibor Vuković predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK. 

„Da bi to bilo realizirano mi moramo dobiti napismeno. Konkretno! Bez ikakvih obećanja i daljih pozivanja. Konkretno! A na obostrano zadovoljstvo, kao oba partnera da potpišemo Kolektivni ugovor i završimo ovu priču“ ističe Ivica Anić, predsjednik Sindikata Kliničke bolnice Mostar. 

Predstavnici sindikata su istakli da ipak postoji nada da će se udovoljiti u jednom dijelu zdravstvenim radnicima. Ipak, kažu, protestovat će dok ne bude potpisan kolektivni ugovor.

federalna.ba/Sanel Kajan

HNK zdravstveni radnici štrajk
kolektivni ugovor zdravstvo HNK
0 07.05.2021 15:04
HNK mjere ugostiteljski objekti
0 07.05.2021 14:40
HNK zdravstveni radnici kolektivni ugovor
0 07.05.2021 12:12
HNK Mostar koronavirus
0 07.05.2021 12:06
HNK koronavirus
0 06.05.2021 11:51