Nastavak suđenja za zločine počinjene na području Lješeva

Nastavak suđenja za zločine počinjene na području Lješeva

U Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je nastavljen glavni pretres u procesu protiv Ranka Draškića i Save Manojlovića, osumnjičenih za stravičan zločin nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti na području Lješeva u općini Ilijaš, počinjen 5. juna ratne 1992. godine.

Kao svjedok Tužilaštva BiH, saslušan je Muhidin Nuhanović. On se prisjetio napada na Lješevo u junu 1992., pozivanja mještana da izađu, da bi oni potom bili strijeljani. Prisjetio se da je tijela stradalih komšija, poredana uz ogradu, vidio nekoliko dana po kobnom događaju.

Kazao je da su u Lješevu živjeli Bošnjaci i Srbi, da su Bošnjaci vjerovali komšijama Srbima ne sluteći da će ih baš oni nemilosrdno strijeljati.

Muhidin se u noći između 4. i 5. juna s bratom skrivao u betonskoj šupi dok su  agresori pucali cijele noći na selo, kada je zapaljeno i uništeno više kuća i štala.

Muhidin i brat su čekali da prestane pucnjava da bi otišli prema šumi a odatle u Vrbovik.

Kad su 5. juna popodne krenuli prema Vrboviku, vidjeli su komšiju kako ide ispred naoružanih srpskih vojnika koji su mu prijetili i tjerali ga da poziva ostale mještane da izađu iz skloništa.

Muhidin je 1992. godine imao 26 godina, sa suprugom je u tom periodu očekivao rođenje djeteta pripremajući se za najsretniji trenutak i ne sluteći šta agresori spremaju njegovom rodnom mjestu. Nakon što je uspio otići šumskim putevima do Vrbovika pa u Brezu, 6-7 dana nakon kobnog događaja se vratio s dva prijatelja u Lješevo namjeravajući da uzme stvari koje su on i njegova supruga pripremili za očekivanu prinovu. Kriomice su došli u selo a potom otišli u Muhidinovu kuću koja je bila opljačkana a stvari za bebu odnesene.

Procijenivši da je neizvjesno i opasno da idu u kuću njegovog prijatelja, krenuli su prema selu kako bi se vratili u Brezu, kad su u dvorištu Ćamila Avdukića primijetili tijela ubijenih komšija, prijatelja, rođaka. Tijela su bila poredana pravolinijski, uz samu ogradu. U tom šoku, Muhidin je neke osobe i identifikovao.

Tokom današnjeg sudskog pretresa, prikazani su i fotografije lokacije gdje su strijeljna 22 Bošnjaka, mještana sela Lješeva, kao i fotografije lokacija odakle je pucano na selo.

Na ono što je izrekao Muhidin Nuhanović tokom ročišta, branitelji ni optuženi nisu imali pitanja.

Ranko Draškić i Savo Manojlović su optuženi da su u svojstvu pripadnika Interventnog voda teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike, 5. juna učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila.

U optužnici je navedeno "da su poslije artiljerijskog napada, ušli u selo, zapalili više kuća i lišili slobode civilno muslimansko stanovništvo. Civili su sprovedeni u dvorište jedne kuće, gdje su dvojica optuženih s još petoricom pripadnika Interventnog voda ubili 20 civila. Dvije osobe su preživjele ovaj zločin, a oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno je u Podlugove u logor“.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. juli.

Mještani Lješeva su 5. juna ove godine obilježili 30. godinu od stradanja 22 stanovnika bošnjačke nacionalnosti.

federalna.ba/Fena

Sud BiH
Sud BiH Semir Trebinjac krivotvorenje novca
0 08.08.2022 11:44
rez Sud BiH Tužilaštvo BiH Tužiteljstvo BiH
0 15.07.2022 22:02
presuda Sud BiH Sena Hamzabegović finansiranje terorizma
0 24.06.2022 15:38
Sud BiH Dušan SLadojević Slavko Aleksić Risto Lečić
0 22.06.2022 12:06
Kanton Sarajevo Sud BiH MUPKS dojava o bombi
0 16.06.2022 18:45