Nasilje u Mijanmaru glavna tema samita zemalja jugoistočne Azije
(Izvor: Arhiv)

Nasilje u Mijanmaru glavna tema samita zemalja jugoistočne Azije

Mijanmar pod vlašću hunte trebao bi biti jedna od glavnih tema sastanka zemalja jugoistočne Azije u Indoneziji koji je započeo u utorak, nakon što je prošlog mjeseca u zračnom napadu na selo navodno ubijeno najmanje 170 ljudi.

Mijanmar je pogođen smrtonosnim valom nasilja otkako je vojna hunta svrgnula vladu Aung San Suu Kyi prije više od dvije godine i krenula u obračunavanje sa neistomišljenicima.

Savez zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), koju su kritičari dugo osuđivali kao nekoga ko samo priča a ne djeluje, predvodila je diplomatske pokušaje rješavanja krize, navodi France 24.

Međutim, ti su napori bili uzaludni, jer hunta ignoriše međunarodne kritike i odbija sarađivati sa svojim neistomišljenicima, koji uključuju svrgnute zakonodavce, pripadnike Snaga narodne odbrane - naoružane grupe koja se suprotstavlja hunti, i naoružane etničke manjinske grupe.

Zračni napad na selo u kojem se nalaze uglavnom pobunjenici prošlog mjeseca u kojem je navodno ubijeno oko 170 ljudi izazvao je globalnu osudu i stavio u još lošiji položaj huntu.

To je također potaknulo pozive ASEAN-u da poduzme strožije korake kako bi zaustavio nasilje ili rizikovao da ostane po strani.

Mijanmar je i dalje član ASEAN-a, ali mu je zabranjen pristup na samite na najvišoj razini jer hunta nije uspjela da provede mirovni plan.

federalna.ba/Fena

Mijanmar hunta napadi samit
Evropska Unija samit Ursula von der Leyen
0 17.06.2024 10:20
Volodimir Zelenski Ukrajina Švicarska samit
0 16.06.2024 18:51
Denis Bećirović Ukrajina Švicarska samit
0 15.06.2024 17:27
Olaf Scholz samit samit G7
0 15.06.2024 09:58