Narodi s Tihog okeana proglasili kitove pravnim licima da bi ih zaštitili
(Izvor: AA/Arhiva)

Narodi s Tihog okeana proglasili kitove pravnim licima da bi ih zaštitili

Autohtoni narodi Novog Zelanda i ostrva Polinezije u Tihom okeanu pokrenuli su inicijativu da da zaštite kitove koji su za njih svete životinje i koje smatraju svojim precima: potpisali su sporazum kojim su kitove proglasili za pravna lica koja uživaju zakonsku zaštitu.

Sporazum je nedavno potpisan na Raratongi, najvećem ostrvu Kukovog arhipelaga. Na svečanosti kojoj su prisustvovali "kralj" Maora Tuheitija Paki i veći broj predstavnika autohtonih stanovnika Kukovih ostrva i Tahitija, potpisana je deklaracija o zaštiti okeana.

Nadaju se da će se inicijativi pridružiti i stanovnici drugih ostrva i da će ona na kraju dobiti i svjetski značaj da bi kitovi bili zaštićeni širom svijeta - piše njemačka novinska agencija DPA.

Autohtoni novozelandski Maori vjeruju da su kitovi njihovi preci, u njima vide svoje rođake. Legenda kaže da su ih nekada tokom plovidbe okeanima štitili "tohora" što je maorska riječ za kitove iz južnih mora. "Zvuk pjesme naših predaka postao je slabiji, njihov životni prostor je ugrožen i zato sad moramo da djelujemo", rekao je "kralj" Maora.

"Ne smijemo više da zatvaramo oči. Kitovi imaju odlučujuću ulogu za zdravlje našeg cjelokupnog ekosistema", rekao je lider Maora, dodavši da smanjenje njihove brojnosti narušava krhku ravnotežu od koje zavisi sav život na Tihom okeanu. "Moramo da učinimo da spasemo ta veličanstvena bića prije nego što bude prekasno", rekao je Paki.

Te najveće sisare ugrožavaju ne samo klimatske promjene, zagađenje, buka i sudari s brodovima, nego i komercijalni izlov. Ogromni plavi kit, i nešto manji grenlandski i zapadnopacifički sivi kit već se smatraju izuzetno ugroženim vrstama kojima uskoro prijeti izumiranje.

Kitovi su važan faktor u zaštiti od klimatskih promjena pošto njihove izlučevine podstiču rast fitoplanktona koji proizvodi više od polovine kiseonika na Zemlji - navodi se na siteu organizacije za zaštitu kitova i delfina (WDC).

federalna.ba/Beta

Novi Zeland autohtoni narodi kitovi
Novi Zeland elektronske cigarete Zabrana
0 20.03.2024 12:42
ragbi Južna Afrika Novi Zeland
0 29.10.2023 08:37