Narko bande jačaju, raste broj pucnjava u Bruxellesu, tvrde zvaničnici

Narko bande jačaju, raste broj pucnjava u Bruxellesu, tvrde zvaničnici

Više od stotinu najopasnijih evropskih kriminalnih mreža djeluje u Belgiji, centru za međunarodnu trgovinu drogom, a koja je i srce politike EU, saopćili su zvaničnici u petak, dok ulične pucnjave u prijestolnici rastu.

Belgijski ministar pravosuđa Paul Van Tigchelt kazao je da narko bande stoje iza ovogodišnjeg porasta uličnih pucnjava u Bruxellesu, sa šest zabilježenih samo u martu. Bande iz francuskog primorskog grada Marseillesa pokušavale su da popune vakuum koji je ostao u Bruxellesu nakon hapšenja članova albanske mafije, kaže on.

Tridesetak ljudi uhapšeno je u velikoj operaciji savezne policije te zemlje u februaru 2022. godine, izvještavaju belgijski mediji.

S velikom lukom u Antwerpenu, Belgija je važan centar za droge.

Lokalni mediji izvještavaju o pucnjavama posljednjih mjeseci u kojima su povrijeđeni prolaznici u trgovačkim i stambenim četvrtima Bruxellesa koji ranije nisu bili povezani s takvim krivičnim djelima.

Savezna policija odbila je da komentira statistiku uličnih pucnjava.

Van Tigchelt i ministrica unutrašnjih poslova Annelies Verlinden govorili su na konferenciji za novinare, dok je policijska agencija EU Europol saopćila da je identificirala 821 najopasniju kriminalnu mrežu u bloku i njihovih 25.000 članova, kako bi pomogla u prekograničnim istragama.

Polovina grupa bila je umiješana u trgovinu drogom, saopćila je čelnica Europola Catherine De Bolle, dok je 86 posto njih koristilo legalne poslove za pranje novca, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Belgija