Napadač u školi u Kazanju ipak aktivirao bombu
(Izvor: EPA/Anton Raykhshtat)

Napadač u školi u Kazanju ipak aktivirao bombu

Napadač u školi u ruskom gradu Kazanju aktivirao je improvizovanu eksplozivnu napravu, rekla je novinarima ruski ombudsman za prava djece Ana Kuznjecova.

Ruska istražna komisija odbacila je jučer objave medija da je eksplozivna naprava bila postavljena u školi. Međutim, portparol Komisije Svetlana Petrenko rekla je novinarima da je napadač aktivirao improvizovanu bombu dok je ulazio u školu.

"Napadač je donio eksplozivnu napravu i ona je eksplodirala. Sada kada smo vidjeli mjesto tragedije shvatamo da je sve moglo biti mnogo gore", izjavila je Kuznjecova.

Ona je rekla da je detonacija uništila toalete u školi i neke druge prostorije, ali u tom trenutku nije bilo djece u blizini. Dodala da ova tragedija ukazuje na potrebu da se pojačaju mjere bezbjednosti u školama i da se one poštuju i održavaju.

"Ovo je prva mjera koja se mora usvojiti jednoglasno bez ikakvih rasprava. Ustanovljeno je, na žalost, da od 1.800 objekata koja se moraju zaštititi, u samo 1.600 se provode odgovarajuće mjere bezbjednosti", rekla je ona, prenio je TASS.

Bivši učenik gimnazije broj 175 u Kazanju jučer je otvorio vatru u svojoj bivšoj školi i ubio devet osoba, od toga sedmoro djece. Ranjena je 21 osoba. Uhapšen je i priveden.

Ruska istražna komisija otvorila je istragu masovnog ubistva. 

federalna.ba/Srna

Rusija napad škola Kazan