Prilog: Irena Antić

Nakon podrške Washingtona, Zelenski u posjeti Kanadi

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) kazao je predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom da će Sjedinjene Države nastaviti snažnu podršku Ukrajini u odbrani od Rusije uprkos protivljenju nekih republikanskih zastupnika. Sastanak Bajdena i Zelenskog održan je u Bijeloj kući, nakon kojeg je Bajden rekao da će prvi američki tenkovi Abrams biti isporučeni Ukrajini sljedeće sedmice. Također je rekao da će Vašington (Washington) uskoro poslati Ukrajini drugu bateriju protivzračne odbrane Hawk i prateću opremu. Lider republikanske većine u Zastupničkom domu SAD-a Kevin Mekarti (Kevin McCarthy):

„Razgovarali smo o različitim stvarima u vezi s vojnom pomoći. Naglašavam da mi, kad omogućimo sredstva, ne šaljemo gotovinu nego oružje. Onda glasamo o više novčanih sredstava za ponovnu izgradnju lanca dostave i oružja za Ameriku, jer smo ih poslali tamo. Zato sam tražio detalje s bojnog polja i planove. Predsjednik Zelenski je napravio neke dobre promjene. Zamijenio je ministra odbrane i još mnogo ljudi u području nabavki. Dobio sam jasne i direktne odgovore o fazi rata i koji je plan za nastavak odbrane.“

 

Zelenski je izrazio zahvalnost SAD-u na dosadašnjoj pomoći i spremnosti da i dalje pomažu Ukrajini i njenom narodu:

 

„Drago nam je što nas cijela Amerika podržava od prvog dana ruske agresije. Zajedno su s nama kada govorimo o našim planovima, posebno kada govorimo o bojnom polju. Ne mogu govoriti o detaljima javno, ali mislim da imamo veoma, veoma snažne veze.“

 

U međuvremenu, drugi teretni brod Arojat (Aroyat) napustio je ukrajinsku crnomorsku luku nakon utovara žita. Ukrajinski predsjednik Zelenski, nakon Vašingtona, otputovao je u Kanadu, u nenajavljenu posjetu, tokom koje se u Otavi (Ottawa) sastao sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom (Justin Trudeau), radi lobiranja za nastavak finansijske podrške njegovoj zemlji. Ovo je prvo putovanje Zelenskog u Kanadu od ruske invazije u februaru 2022. godine.

 

Ukrajinski predsjednik ove sedmice pozvao je svjetske lidere da nastave podržavati njegovu zemlju u Ujedinjenim nacijama, u trenutku kada su diplomatske tenzije u porastu, nakon što je Zelenski kritizirao Poljsku, Slovačku i Mađarsku zbog zabrane uvoza ukrajinskog žita. Podrška ukrajinskim ratnim naporima također postaje sporna u nekim zemljama, a mnogima ponestaje sredstava za pomoć Ukrajini. U međuvremenu, u napadu na područje zapadno od Donjecka, u blizini ukrajinskog istočnog  fronta, povrijeđeno je 13 osoba.

 

 

 

Volodimir Zelenski Kanada Federalni radio
Volodimir Zelenski Ukrajina Rusija
0 24.06.2024 18:34
sport Federalni radio
0 23.06.2024 23:43
Vijesti u 17 Federalni radio
0 23.06.2024 17:17
Vijesti u 12 Federalni radio
0 23.06.2024 16:41
sport Federalni radio
0 23.06.2024 16:40
sport Federalni radio
0 22.06.2024 23:43