Nakon eksplozije na Krimskom mostu, Rusi bez ključnog puta za snabdijevanje
(Izvor: EPA-EFE/STRINGER)

Nakon eksplozije na Krimskom mostu, Rusi bez ključnog puta za snabdijevanje

Eksplozija koja je danas uzrokovala djelomično urušavanje mosta koji povezuje poluotok Krim s Rusijom oštetila je ključnu arteriju za snabdijevanje u posrnulim ratnim naporima Kremlja u južnoj Ukrajini. Ruske vlasti su saopćile da je eksploziju izazvao kamion bomba i da su tri osobe poginule.

Predsjednik regionalnog parlamenta Krima koji podržava Kremlj odmah je optužio Ukrajinu da stoji iza eksplozije. Ukrajinski zvaničnici su više puta prijetili da će napasti most, neki su slavili uništenje, ali Kijev nije preuzeo odgovornost, javlja AP.

Eksplozija je rizikovala naglu eskalaciju u ruskom osmomjesečnom ratu, s obzirom na neke ruske zastupnike koji su pozvali ruskog predsjednika Vladimira Putina da proglasi "kontraterorističku operaciju" u znak odmazde, odbacujući izraz "specijalna vojna operacija" koja je umanjivala opseg borbi na obične Ruse.

Kremlj bi mogao iskoristiti takav potez da dodatno proširi ovlasti sigurnosnih agencija, zabrani skupove, pooštri cenzuru, uvede ograničenja putovanja i proširi djelomičnu vojnu mobilizaciju koju je Putin naredio prošlog mjeseca.

Nekoliko sati nakon eksplozije, rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da će general Sergej Surovikin, načelnik zračnih snaga, komandovati svim ruskim trupama u Ukrajini. Surovikin, koji je tokom ljeta bio zadužen za ruske trupe na jugu Ukrajine, predvodio je ruske snage u Siriji i optužen je da je nadgledao brutalno bombardiranje koje je uništilo veći dio grada Halepa.

federalna.ba/Fena

Krim most Ukrajina Rusija