videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Nakon dugog puta do diplome još duži put do posla

August - za prosvjetne radnike mjesec praćenja konkursa i ovjere dokumenata. Potreba da rade u struci, nažalost, često vodi do frustracije i nepovjerenja u sistem zbog neujednačenih i diskriminirajućih propisa. Osim ogromnih troškova i plaćanja poštarine prilikom apliciranja na posao za koji će vjerovatno dobiti odbijenicu, gubitak izgubljenog vremena, ali i činjenica da se iz godine u godinu situacija na popravlja dodatno ih zabrinjava.

Emina Sinanović iz Zenice prošle godine dobila je diplomu profesora njemačkog jezika. Priliku da odradi pripravnički dobila je u drugom kantonu, a ove godine sve ispočetka. Tokom prošle sedmice svaki dan je dolazila do šaltera Grada Zenica s ciljem da ovjeri dokumente. Čekanje, gužve, redovi – i opet uzalud.

“Na kraju, već dovoljno isfrustrirana, uplašena da ću možda zakasniti uopće da se prijavim na konkurse, odlazim u Kakanj. Tamo, zaista, sve pohvale: zatičem jako ljubazne radnice sve što mi je bilo potrebno su odradili.”

Također, rodni list koji je izvadila u Zenici uredno je naplaćen, ali bez potpisa i pečata. I tu grešku su ispravili u Kaknju. Emininu sudbinu dijele iostali prosvjetni radnici iz Zenice koji putem zatvorene grupe komentarišu situaciju. 

U Zenici radi samo jedan šalter za ovjeru dokumenta s ograničenim radnim vremenom. Naprimjer, Emina je aplicirala u 18 škola. Samo za poštarinu plati više od 60 KM.

Upravo zbog navedenih problema i ogromnih troškova, zastupnica SDA u Skupštini ZDK-a Selvedina Sarajlić pokrenula je inicjativu.

„Da se po uzoru na Agenciju za državnu službu Federacije BiH napravi obrazac gdje bi aplikanti pod punom materijalnom  i pravnom odgovornošću tvrdili, odnosno potpisali izjavu da ispunjavaju zakonom definisane uslove i tek nakon što se odabere bodovanjem najbolji kandidat da se onda u procesu prijema u radni odnos dostavi adekvatna dokumentacija koja je neophodna za to radno mjesto“, objašnjava Sarajlić.

“Svaka inicijativa koja je samo u smislu političke populacije, mi je ne prihvatamo. Moraju se zakonski ispoštovati sve propisane procedure u pogledu dokumentacije koja mora biti ovjerena i koja mora biti validna da bi se mogla razmatrati u konkursnoj procedure”, navodi Đevad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK-a.

Dok inicijativa prođe potrebnu proceduru treba vremena. Nadležno ministrstvo u saradnji sa sindikatom radilo je na izmjeni kriterija tehničke prirode s ciljem sprečavanja zloupotreba.

“To je najbolji dokument koji postoji u Bosni i Hercegovini po transparentnosti prijema radnika. Ove godine smo, također, ojačali inspekcijske ulogu ministarstva da može suzbiti svaku malverzacije i svaku zloupotrebu nepoštivanja kriterija i prijema u radni odnos”, dodaje Hadžić.

Naša sagovornica s početka priče na kraju poručuje u ime svih diskriminiranih kolega:

“Želim da živim i radim ovdje ukoliko se situacija ne promijeni ja zaista neću i ne želim da ostanemo ovdje. Tako da minimalno što trenutno mogu uraditi ovdje jeste da glasno pričam o problemima našeg sistema.”

federalna.ba

Zenica prosvjetari konkursi
djeca Zenica pravosuđe UNICEF
0 24.09.2022 21:31
Sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica
0 09.09.2022 18:17
Koridor Vc Autocesta A1 Autoput A1 Donja Gračanica Zenica
0 02.09.2022 17:32
UNZE Zenica Vlada Zeničko - dobojskog kantona
0 24.08.2022 18:58