Nakon deset godina iz zatvora puštena žena osuđena zbog abortusa
(Izvor: AP)

Nakon deset godina iz zatvora puštena žena osuđena zbog abortusa

Vlasti u El Salvadoru su u srijedu oslobodile ženu koja je odslužila deset godina od 30-godišnje kazne za teško ubistvo nakon što je pretrpjela hitnu akušersku pomoć. Osuđena je za za prekid trudnoće, prenosi Sky News. 

Elsy, čije prezime nije objavljeno iz razloga privatnosti, doživjela je spontani pobačaj u junu 2011. dok je radila kao kućna pomoćnica, objavila je lokalna neprofitna organizacija "Grupa građana za dekriminalizaciju abortusa" (ACDATEE).

Lokalna grupa za ljudska prava saopćila je da je ubrzo uhapšena i optužena za teško ubistvo.

Abortus je, pod bilo kojim okolnostima, zabranjen u El Salvadoru. Ovo uključuje slučajeve silovanja, incesta ili kada je zdravlje žene u opasnosti. Država je također krivično gonila 181 ženu koja su pretrpjele hitne akušerske slučajeve.

ACDATEE je objavio fotografiju Elsy nakon što je puštena iz zatvora. Grupa je rekla da je njen prvobitni sudski postupak bio pun nepravilnosti i bez pretpostavke nevinosti.

- Slavimo Elsyno oslobađanje nakon 10 godina. Njena nepravedna 30-godišnja kazna za teško ubistvo je okončana. Moramo nastaviti da se neumorno borimo da oslobodimo one koji su ostali lišeni slobode - rekla je predsjednica neprofitne organizacije Morena Herrera u izjavi.

Elsy je bila odvojena od svog sina, koji je imao samo nju. Sada, više od 10 godina kasnije, moći će ponovo da se ujedini s njim i svojom porodicom, saopćila je organizacija.

federalna.ba/Fena

El Salvador žena zatvor abortus
Patrijarh srpski Porfirije vrijeđanje žena
0 16.05.2023 13:15
Vrhovni sud SAD abortus
0 22.04.2023 09:26
Ukrajina zatvor
0 19.04.2023 13:30
Brittney Griner knjiga zatvor
0 12.04.2023 10:11