Najuspješnija zimska sezona u historiji Jahorine
(Izvor: Fena/Ilustracija/Arhiv)

Najuspješnija zimska sezona u historiji Jahorine

Zimska sezona na Jahorini je počela 29. novembra, a skijanje su pokrenuli prvi u regionu i izazvali pravi bum u skijaškim krugovima Evrope.

Skijanje na Jahorini je i zvanično završeno, a skijaši su ove sezone imali priliku uživati i u proljećnom skijanju koje je trajalo do 5. maja.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić je rekao da je, uprkos mnogobrojnim izazovima, ova zimska sezona najuspješnija ikada realizovana na toj planini.

- Najveću zahvalnost dugujem svim zaposlenim u Olimpijskom centru Jahorina koji su uložili maksimalne napore kako bi sve funkcionisalo besprijekorno i u skladu sa epidemiološkim mjerama. Za 125 dana skijanja na našim stazama je skijalo više od 265.000 skijaša, napravljeno je 2.375.000 prolaza a naš poslovni rezultat u odnosu na prethodnu zimu koja je bila najuspješnija po svim parametrima poboljšan je za 26 odsto. Tokom ove sezone na Jahorini je za besplatno skijanje djece sa teritorije grada Istočno Sarajevo izdato 20.000 ski karata što je povećanje za 16 posto i siguno smo stvorili mnogo novih skijaša koji su razvili ljubav prema Jahorini i skijanju - naveo je Ljevnaić.

Dodao je da vrijedni tim tog centra već priprema nove projekte od kojih je najveća investicija Gondola Poljice, sa najnovijom tehnologijom, svjetlosnim efektima, najnovijim kabinama i povećanim kapacitetom od 3.600 skijaša na sat.

Planirana je i izgradnja dva šestosjeda jedan u Rajskoj dolini i prebacivanje instalacije šestojed Poljice u naselje Trnovo kao i izgradnja dva ski lifta za stazu Spust gdje je 84 godine održano olimpijsko takmičenje. Radiće se i na izgradnji novog sistema osnježavanja na sedam km ski staza, a već postojeće staze će biti dodatno uređivane i zatravljivane.

Ljubitelji noćnog skijanja će se sigurno obradovati projektu osvjetljena staze Novak Đoković dužine 1.000 m koje će dodatno proširiti ponudu u večernjem terminu i na ukupno pet km ski staza za noćno skijanje. U planu je i da se proširi terasa Olimpijskog bara ali i modernizacija polaznu i izlazne stanice čuvenog dvosjeda Ogorjelica i izgradnja potpuno novog parking sistema koji će doprinjeti boljem funkcionisanju na planini, saopćeno je iz Olimpijskog centra Jahorina.

federalna.ba/Fena

BiH Jahorina turizam turisti planina skijanje