Najugledniji britanski glazbenici zahtijevaju 50 posto prihoda od streaminga
(Izvor: EPA/AMEL PAIN)

Najugledniji britanski glazbenici zahtijevaju 50 posto prihoda od streaminga

Više od 150 najuglednijih britanskih glazbenika potpisalo je pismo kojega je britanski sindikat glazbenik (Musicians Union) uputio premijeru Borisu Johnsonu zahtijevajući hitno uređenje odnosa u raspodjeli prihoda od streaming servisa.

Pismo dolazi u okviru tzv. “The Brokenrecords Campaign” u sklopu parlamentarnog utvrđivanja odnosa koji vladaju u glazbenoj industriji. Do sada se mali broj glazbenika javno usudio istupati jer su bili pod prijetnjama diskografskih kompanija da će im onemogućiti daljnji razvoj karijera.

Pismo britanskom premijeru su, među ostalima, potpisali Paul McCartney, svi živi članovi grupe Led Zeppelin, Annie Lennox, Peter Gabriel, Robert Fripp, Robert Smit, Mark Knopfler, Chris Rea, grupa Massive Attack i Chemical Brothers, Noel Gallagher, Chris Martin, Lily Alen, Celeste, Roger Daltrey, Paloma Faith.

Dopis ima dodatnu težinu jer ga, naglašava HGU, potpisuju zajedno glazbenici kojima se karijere više ne mogu poništiti, ali i mladi i uspješni pred kojima tek stoje decenije života od glazbe. 

Potpisani glazbenici u pismu britanskom premijeru poručuju da su predugo vremena, streaming platforme, diskografske kuće i drugi internet divovi eksploatirali izvođače i kreatore bez pravične naknade.

“Streaming ubrzano zamjenjuje radio kao glavno sredstvo glazbene komunikacije. Međutim, zakonska rješenja nisu održavala korak s tehnološkim promjenama, i, kao rezultat, izvođači i autori ne uživaju adekvatnu zaštitu kao kod radijskog emitiranja”, upozorili su.

Napominju da današnji glazbenici primaju vrlo male prihode od svojih izvedbi – najveći broj umjetnika dobiva tek malene dijelove jednog centa američkog dolara po pojedinom streamu, a studijski glazbenici ne dobivaju baš ništa.

Da se to ispravi, potrebno je, poručuju britanski glazbenici, promijeniti samo dvije riječi iz 1988 Copyright, Designs and Patents Act (britanski pandam Zakona o autorskom i srodnim pravima). Time bi modernizirali zakon tako da današnji izvođači primaju jednaki udio od prometa, baš kao što ga dobivaju i od emitiranja na radio stanicama.

Hitna vladina intervencija ka regulaciji tržišnog natjecanja je prvi korak ka uređivanju tih odnosa, poručuju, navodeći da glazbenici ostvaruju 50 posto prihoda od radijskih postaja, ali samo 15 posto od streaminga.

federalna.ba/Hina

Engleska glazbenici streaming
sport fudbal nogomet Engleska Aston Villa Crystal Palace Premiership
0 16.05.2021 15:35
sport fudbal nogomet Engleska FA kup FA Cup Chelsea Leicester
0 15.05.2021 20:46
sport fudbal nogomet Premiership Engleska Leeds Burnley
0 15.05.2021 16:37
sport fudbal nogomet Aston Villa Everton Engleska Premiership
0 13.05.2021 21:17
sport fudbal nogomet Engleska Premiership Ole Gunnar Solskjaer Manchester United Manchester City Leicester
0 12.05.2021 10:58