videoprilog Samira Pašalića (Federacija danas)

Najpriznatiji svjetski flautista u nedjelju otvara 28. Sarajevske večeri muzike

Ovogodišnje 28. Sarajevske večeri muzike (SVEM) bit će otvorene 8. maja nastupom najpriznatijeg flautista svijeta Emmanuela Pahuda u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Umjetnički direktor festivala Ninoslav Verber izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da će Pahud nastupiti zajedno s orkestrom Sarajevske filharmonije, a pod dirigentskom palicom Evana Alexisa Christa. 

Christ je rekao je da mu je zadovoljstvo prvi put nastupiti u Bosni i Hercegovini na otvaranju SVEM-a i najavio vrhunski program s Pahudom koji je zvijezda Berlinske filharmonije.

Istaknuto je da će drugu noć festivala nastupiti brass kvintet Contrast, dok će na trećem festivalskom koncertu nastupiti perspektivni duo u sastavu violončeliste Isaka Haračića i pijanistice Sonje Marković.

Sarajevske večeri muzike zatvorit će afirmisani violinista Sergej Krylov koji će nastupiti uz Sarajevsku filharmoniju predvođenu bosanskohercegovačkom dirigenticom Samrom Gulamović.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić naglasio je da institucionalna podrška za festivale kao što su Sarajevske večeri muzike ni u budućnosti neće izostati, jer se radi o manifestacijama koje su odavno prerasle okvire BiH.

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce rekao je da ovogodišnji SVEM donosi vrhunac sezone i dovodi najbolje dirigente i soliste iz Evrope i svijeta.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Edin Mustafić podcrtao je da je SVEM jedan od naših najvažnijih festivala koji predstavlja praznik za Narodno pozorište koje mu je domaćin.

Kao i svake godine u okviru SVEM-a bit će organizovane radionice za studente i učenike muzike koje će voditi istaknuti umjetnik Ranko Rihtman.

federalna.ba/Fena

Sarajevske večeri muzike SVEM kultura Emmanuel Pahud
kultura BiH Film & TV Svjetla Sarajeva Srđan Perkić SFF Sarajevo film festival
0 14.08.2022 09:52
Tomislavgrad Željko Musić - Ćile BiH kultura književnost
0 08.08.2022 11:36
Klapska pisma Festival klapske pisme Posušje Posušje BiH kultura
0 07.08.2022 11:03
Konjic kultura BiH Djevojke sa Neretve
0 07.08.2022 10:21
sport kultura Vlašić Outdoor Vlašić BiH
0 06.08.2022 20:28
tamburaši kultura muzika Mostar BiH Crna Gora
0 01.08.2022 16:01