Najnaseljenija australska država prijavila prvi slučaj covida u više od mjesec dana
(Izvor: Arhiva)

Najnaseljenija australska država prijavila prvi slučaj covida u više od mjesec dana

Najnaseljenija australska država prijavila je u srijedu prvi lokalno prenesen slučaj zaraze koronavirusom u više od mjesec dana, a zdravstvene vlasti nastoje pronaći izvor zaraze.

Prvi lokalni slučaj na jugoistoku Novog Južnog Walesa nakon 31. ožujka jača izglede da će se nastaviti mjere fizičke distance, od kojih su se mnoge ublažile nakon smanjenja broja zaraženih.

Premda je Australija uvelike iskorijenila covid-19, muškarac 50-ih godina koji nije imao poznatih kontakata s osobama u karanteni pristiglim iz inozemstva, pozitivno je testiran u utorak, objavilo je ministarstvo zdravstva te države.

Neimenovani muškarac posjetio je nekoliko mjesta u istočnim predgrađima Sydneya, glavnoga i najvećeg australskog grada, navodi ministarstvo.

Testiranje je pokazalo veću količinu virusa nego što je uobičajeno nađeno u zaraženim ljudima, što potencijalno povećava izglede da je taj muškarac širio zarazu, reklo je ministarstvo.

Smatra se da je zarazan od 30. travnja. 

"To nam daje razloge za zabrinutost", rekla je glavna državna zdravstvena dužnosnica Kerry Chant novinarima u Sydneyu te dodala da je svima koji su bili u bliskom kontaktu s muškarcem rečeno da se samoizoliraju i testiraju.

Zahvaljujući australskome čvrstom pristupu u suzbijanju covida-19, s mjerama poput hitnog zatvaranja, kontrola granica i brzom pronalaženju kontakata, broj zaraženih u toj zemlji ostao je malo veći od 28.000 i 910 umrlih od početka pandemije.

Ipak, premijer Scott Morrison uvelike je kritiziran zbog odluke da na dva tjedna blokira sva putovanja iz Indije, koja se bori sa snažnim drugim valom covida-19.

Bijes se povećao nakon što je vlada u subotu rekla da će kazniti pokušaje ulaska ljudi koji dolaze iz Indije zatvorom do pet godinama i novčanim kaznama. Odnosi se to i na državljane Australije.

Već dulje od godinu dana Australija dopušta povratak samo svojim državljanima i osobama sa stalnim prebivalištem, premda i oni moraju provesti dva tjedna u strogoj karanteni.

Morrison je u srijedu branio odluku o zabrani dolaska iz Indije te rekao kako ona sprečava prenatrpanost hotela za karantenu.

"Ovo je bio nužan korak kako bi se osiguralo da možemo pomoći u tome da se više australskih državljana i osoba sa stalnim prebivalištem vrati kući, sigurno, na način da nema opasnosti od trećeg vala", rekao je Morrison na televizijski prenošenoj konferenciji za novinare u sjeveroistočnoj državi Queenslandu. 

federalna.ba/Hina

Australija koronavirus
Dave Smith koronavirus
0 24.06.2021 15:24
Slovenija koronavirus
0 24.06.2021 13:52
Hrvatska Covid19 koronavirus
0 24.06.2021 12:56