Najmanje 30 izbjeglica u Etiopiji umrlo od gladi i neuhranjenosti
(Izvor: AA)

Najmanje 30 izbjeglica u Etiopiji umrlo od gladi i neuhranjenosti

Etiopska komisija za ljudska prava (EHRC) saopštila je u srijedu da je najmanje 30 izbjeglica umrlo od gladi i neuhranjenosti u etiopskoj regiji Gambella i pozvala na hitan nastavak pružanja adekvatne pomoći u hrani svim izbjegličkim zajednicama.

Region je do kraja augusta primio skoro 400.000 izbjeglica, a pomoć je od maja obustavljena u dijelovima Gambellinih izbjegličkih kampova. Ostali kampovi također nisu primili nove pakete pomoći od juna ove godine.

Izbjeglice su umrle od gladi i neuhranjenosti, kao i od napada dok su napuštale svoje kampove u potrazi za hranom, navodi se u saopštenju EHRC-a.

Služba Savezne vlade za izbjeglice i povratnike (RRS) također je prijavila glad i smrtne slučajeve uzrokovane glađu nakon obustave pomoći u maju. Navela je da blisko sarađuje s relevantnim agencijama Ujedinjenih nacija i humanitarnim partnerima na rješavanju situacije tako što će nastaviti distribuciju hrane za izbjeglice što prije.

Navodi se da su oružani sukob u regiji Amhara koji se intenzivirao od augusta i kontinuirani dolazak izbjeglica iz susjednih zemalja u regije Amhara, Benishangul-Gumuz, Gambella i Somali doprinijeli daljem značajnom povećanju humanitarnih potreba.

Komisija je pozvala etiopske i međunarodne humanitarne organizacije, posebno američku Agenciju za međunarodni razvoj (USAID) i Svjetski program za hranu Ujedinjenih nacija (UNWFP), da osiguraju nastavak pomoći u hrani svim izbjegličkim zajednicama.

Pauza u pružanju pomoći u hrani u Etiopiji traje od juna, a u regiji Tigray isporuka pomoći zaustavljena je u aprilu, dok se ne uspostave mjere koje mogu osigurati efikasnu distribuciju, naveli su iz kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) u Etiopiji.

Istakli su da su se u regiji Amhara u augustu postepeno nastavile humanitarne aktivnosti.

federalna.ba/AA
Etiopija izbjeglice glad