Najmanje 19 migranata poginulo u najnovijem potonuću broda kod Tunisa

Najmanje 19 migranata poginulo u najnovijem potonuću broda kod Tunisa

Najmanje 19 migranata iz podsaharske Afrike poginulo je kada im je brod potonuo kod Tunisa dok su pokušavali prijeći Sredozemno more u Italiju, objavila je u nedjelju grupa za ljudska prava, što je najnovija katastrofa broda s migrantima kod Tunisa.

U posljednja četiri dana, pet brodova s migrantima potonulo je u blizini južnog grada Sfaxa, te se 67 osoba vode kao nestali i devet je mrtvih, nakon značajnog porasta broja brodova koji idu prema Italiji.

Tuniska obalna straža spasila je petero ljudi s broda u blizini obale Mahdije nakon putovanja koje je krenulo s plaža Sfax, rekao je za Reuters Romadan ben Omar, dužnosnik Foruma za socijalna i ekonomska prava (FTDES).

Obalna straža saopćila je da je u posljednja četiri dana zaustavila oko 80 brodova koji su išli prema Italiji i zadržala više od 3.000 migranata, uglavnom iz zemalja podsaharske Afrike.

Obala blizu Sfaxa postala je glavno polazište za ljude koji bježe od siromaštva i sukoba u Africi i na Bliskom istoku u nadi za boljim životom u Evropi. Najnovija katastrofa događa se usred kampanje hapšenja supsaharskih Afrikanaca bez dokumenata od strane tuniskih vlasti.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, najmanje 12.000 migranata koji su stigli do Italije ove godine isplovilo je iz Tunisa, u poređenju s 1.300 u istom periodu 2022. godine. Libija je ranije bila glavna polazna točka za migrante.

Prema statistici FTDES-a, tuniska obalna straža spriječila je više od 14.000 migranata da isplove čamcima tokom prva tri mjeseca ove godine, u poređenju s 2.900 u istom periodu prošle godine.

Talijanska obalna straža saopćila je u četvrtak da je spasila oko 750 migranata u dvije operacije u blizini južne talijanske obale, prenosi AFP.

Evropa će se suočiti s velikim prilivom migranata koji na njezine obale stiže iz Sjeverne Afrike ako se ne očuva finansijska stabilnost u Tunisu, rekla je talijanska premijerka Giorgia Meloni. Meloni je pozvala Međunarodni monetarni fond i neke zemlje da brzo pomognu Tunisu kako bi se izbjegao njegov kolaps.

federalna.ba/Fena

Tunis migranti