Gordana Frimel

Najmanje 13 prosvjetnih radnika, u proteklih 10 godina, osuđeno je za seksualno zlostavljanje učenika

Problem pedofilije postane aktualan samo kada se desi nešto tragično ili skandalozno kao vijest prethodnih dana  da nastavnik tjelesnog odgoja u jednoj osnovnoj školi u Sarajevu vraćen je na posao - iako je osuđen na godinu dana zatvora zbog bludnih radnji. Uredno je platio svoju kaznu i našao se na slobodi bez odlaska iza rešetaka. 

Nakon slučaja koji je uznemirio bh. javnosti, u  OTVORENOM STUDIJU na valovima RF BIH  govorimo o odgovornosti , lošoj regulaciji zakona,  tražeći odgovor  što bi značio i zašto još nije usvojen  Zakon o Registru pedofila u FBiH, -Na koji način bi uspostavljen registar spriječavao slučajeve poput ovog najaktualnijeg koji trese bh javnost - povratak osuđenog nastavnika pedofila na posao u sarajevsku školu, od čega je morao odustati tek nakon pritiska dijela javnosti.

Dovoljno je već jasno da ovaj slučaj , ali i oni za koje još neznamo  nije u interesu djece te da ovo treba zaustaviti

Gosti emisije:
Dalibor Tanić, predsjednik Vijeća roditelja OŠ Grbavica 1, Dženita Lutvić – novinarka CIN-a: ''Nastavnici zlostavljači ponovo među učenicima. Najmanje 13 prosvjetnih radnika je u proteklih 10 godina osuđeno za seksualno zlostavljanje učenika u školama, a više od polovine ih je nakon presude nastavilo raditi sa djecom“. Osuđeni za bludnje radnje tiho do mirovine. Renata Radić-Dragić-novinarka CIN - Centra za istraživačko novinarstvo  upozorava: ''Zamjena zatvorske kazne uz zadržavanje radnog mjesta na kojem je djelo počinjeno, stara je praksa u BIH''. Lana Prlić SDP – zastupnica u Federalnom parlamntu, koja je zakon uputila u proceduru te  Adna Hanić Zalihić,  doktorantica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu koja je iz perspektive krivičara radila na ovom zakonu, pojasnile su nam što ovakav registar bi značio za FBiH.

pedofilija registar pedofila
NSRS pedofili registar pedofila Miloš Bukejlović
0 15.03.2023 21:33
škola bludna radnja pedofilija
0 22.12.2022 10:57
Dom naroda FBiH Nacrt zakona pedofilija Jasmin Duvnjak Aner Žuljević
0 21.07.2022 18:32