videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Najbitnije je prenijeti priču pacijenta

U Zenici je održan Drugi Simpozij anesteziologa i reanimatologa Federacije BiH s međunarodnim učešćem na temu „Šta smo naučili tokom pandemije covid 19“.

Nakon gotovo dvije godine borbe protiv koronavirusa součavamo se s velikim brojem pacijenata na intenzivnoj njezi. Također, zabilježen je i veliki broj smrtnih slučajeva. Prema konkretnim pokazateljima, radi se o pacijentima koji nisu vakcinisani.

Prije pandemije anesteziolozi su radili uglavnom s hirurškim pacijentima ili onima koji su na invazivnoj dijagnostičkoj metodi. Dolaskom koronavirusa postali su najznačajna karika u lancu liječenja teško oboljelih pacijenata, jer su educirani da rade na aparatima za mehaničku ventilaciju. Iako je i ranije bilo problema s nedostatkom stručnog specijalističkog kadra, danas je to izraženije nego ikad.

"U ovom trenutku nedostatak anesteziologa je evidentan. Upravo iz tog razloga što smo sad raspoređeni ne samo na rad u operacionim salama na odjeljenja intenzivne terapije, nego i na novotvorena odjeljenja intenzivne terapije koja su striktno namijenjena za liječenje pacijenata Covid 19", navodi prof. dr. Jasmina Smajić, predsjednica Udruženja doktora medicine anesteziologa-reanimatologa u FBiH. 

Na simpoziju je učestvovalo više od 160 anesteziologa iz naše zemlje i regiona. Najveći problem u liječenju pacijenata predstavlja nizak nivo svijesti o značaju vakcinacije. Primjera radi, trenutno je u Kantonalnoj bolnici u Zenici 15 pacijenata na intenzivnoj njezi uz respiratornu podršku. Samo jedan od njih je vakcinisan i to jednom dozom.

"Od tog trenutka kada ti pacijenti dođu svi pitaju: 'Kada ću ja izaći da mogu da primim vakcinu'. I koliko od ovoga trenutka pa nadalje kad izađe mogu da je prime. To je najveći izazov ovog društva na kojem svi trebamo da radimo aktivno. Da se prenese priča pacijenta. Njihove priče su jako bitne, oni koji prežive intenzivnu kolika je želja za vakcinacijom poslije", istakla je dr. Asmira Ljuca, načelnica Službe odjela anesteziologije, reanimatologije i intenzivne njege u KBZ. 

Od početka pandemije do danas kroz jedinicu intenzivne njege u Kantonalnoj bolnici u Zenici prošlo je više od 700 pacijenata s teškom kliničkom slikom. To je prevelik broj za samo 11 anesteziologa koji su tu zaposleni.

"To je proces, treba pet godina specijalizacije, nije to nešto što može nastati preko noći, dvije godine je pandemije iza nas, to je proces koji traje. Sve je još uvijek na istom broju ljudi kao i na početku pandemije", dodaje dr. Ljuca.

Oni svjedoče nestanku cijelih porodica koje su odbijale da se vakcinišu, a kada im zatreba ljekarska pomoć u intenzivnoj njezi, tada već, nažalost, za mnoge bude kasno.

federalna.ba

simpozij koronavirus
Kanton Sarajevo koronavirus
0 19.01.2022 10:19
WHO Svijet koronavirus
0 19.01.2022 09:25
Njemačka koronavirus
0 19.01.2022 09:10
Sjeverna Makedonija koronavirus
0 18.01.2022 20:02