Najavljena revolucionarna vijest o Mliječnom putu
(Izvor: EPA-EFE/PEDRO PUENTE HOYOS)

Najavljena revolucionarna vijest o Mliječnom putu

Evropska južna opservatorija /ESO/ najavila je da će 15. maja na konferenciji za novinare objaviti revolucionarne rezultate istraživanja Mliječnog puta koje je prikupio teleskop EHT.

Ovo otkriće drži se u tajnosti, ali na osnovu činjenice da je teleskop EHT 2019. godine objavio prvi snimak crne rupe u istoriji, očekuje se da će vijest biti uzbudljiva.

EHT već godinama istražuje Mliječni put, u čijem se središtu nalazi supermasivna crna rupa "Sagitarijus A".

ESO je posljednji put upotrijebio izraz "revolucionarni rezultati" kada je predstavio vijest o prvom direktnom snimku crne rupe.

Tom prilikom riječ je bila o supermasivnoj crnoj rupi u galaksiji M87 udaljenoj 55 miliona svjetlosnih godina, čija je masa 6,5 milijardi puta veća od mase Sunca.

Teleskop nije snimio samu crnu rupu jer iz nje ne mogu doći nikakvi elektromagnetski talasi ni čestice, a instrumenti EHT-a tada su zabilježili ono što se naziva horizontom događaja crne rupe.

Horizont događaja u opštoj teoriji relativnosti naziv je za granicu u prostor-vremenu iza koje događaji ne mogu uticati na spoljnog posmatrača.

Po definiciji, to je površina zamišljene kugle oko sferno-simetrične raspodjele mase iz koje ne može izaći nikakav oblik materije ili energije.

Horizont događaja razdvaja prostor na dva dijela između kojih je komunikacija nemoguća - na prostor unutar i izvan horizonta događaja.

Elektromagnetni talasi ili materija koji se nalaze unutar horizonta događaja, koji upadnu u crnu rupu, ne mogu nikada stići do posmatrača koji se nalazi izvan horizonta događaja.

Crne rupe okružene su horizontima događaja i gutaju materiju koja se nalazi u njihovoj blizini.

Tokom tog procesa materija se zbog goleme mase sažima i ubrzava do velikih brzina i pritom zbog trenja zagrijeva do visokih temperatura, a ono što se vidi na fotografijama zapravo je zračenje iz akrecijskog diska crne rupe, prstena gasa i prašine koji ispušta ekstremno zračenje dok pada u njen ponor.

EHT snima na frekvencijama radio-talasa od oko jednog milimetra jer oni mogu prodreti kroz prašinu i gasove koji obično okružuju crnu rupu.

Snimanje crne rupe "Sagitarijus A" posebno je zahtjevno jer je ona zaklonjena gustim oblakom prašine i gasa. Ako su astronomi snimili njen horizont događaja, on bi trebalo da izgleda kao svijetleća krofna.

Konferencija će početi u 15.00 časova po srednjeevropskom vremenu, a prenosiće se na "Youtubeu".

Uz konferenciju, na kojoj će govoriti devet astronoma iz svijeta, novinarima će biti omogućen pristup online, prenosi "Index".

federalna.ba/Beta

nauka Mliječni put svemir
nauka ljudi istraživanje evolucija
0 29.06.2022 08:34
nauka SAD Minnesota lobanja
0 21.05.2022 20:42
nauka tehnologija molekule solarna energija
0 16.05.2022 14:18
crna rupa svemir Mliječni put
0 12.05.2022 15:56
nanočestice nauka tehnologija zdravlje
0 25.04.2022 09:22
CERN nauka tehnologija Higsov bozon
0 20.04.2022 11:11