Najavljen štrajk sindikalne organizacije Studentskog centra Nedžarići

Najavljen je štrajk sindikalne organizacije Studentskog centra Nedžarići, jer radnici zahtijevaju veće plate. Rečeno je to na potpisivanju sporazuma između Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne i sudske vlasti, te javnim ustanovama službe Federacije BiH, sa tri sindikata iz Turske.

“Već tri mjeseca insistiramo da se to pitanje riješi. Danas sastanak u Vladi KS-a, imali smo i neki dan. Tražit ćemo odgovarajuća rješenja i najavljujemo određene proteste i štrajkove da bismo zaštitili ta prava radnika”, poručuje Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika BiH.

Najavljeni štrajk posljedica je, čini se, uzaludne borbe Sindikata da zaštite prava radnika. Žele veće plate, ali i bolji odnos Kantonalne vlade prema pravima koja radnici imaju.

“Povećanja plaća u Kanton Sarajevo u ovoj godini po sto maraka za sve uposlenike nije se desilo u Nedžarićima. Vlada Kantona Sarajevo ne poštuje ono što treba da poštuje na godišnjem nivou - da izvrši uplatu sredstava, oko 1,9 miliona. Oni uplaćuju oko 360.000”, dodao je Kurtović.

Poručuju da će sporazum koji je potpisan sa tri sindikata iz Turske doprinijeti da prava radnika budu poboljšana. Ali isto tako i da je ovo značajan korak za našu zemlju, da postojeće zakone uskladi sa zakonima koji osiguravaju prava radnika u Turskoj.

“Sporazum koji je potpisan danas s turskim sindikatima bit će jasna poruka i snaga za sve ono što mi kao granski sindikati budemo sutra radili, da imamo podršku u svakom smislu - od edukacije, finansijskog dijela i svega što je potrebno sindikatu da bismo zaštitili prava radnika”, istakao je Kurtović.

“Ovaj ugovor će biti veliko dobro između dvije zemlje - Turske i Bosne i Hercegovine. Tri najveća sindikata u Turskoj žele dobrobit svim radnicima”, naglasio je Levent Uslu, predsjednik Sindikata Turske.

Inače, turski sindikat ima milion i tristo hiljada članova. Razmjenom iskustava članovi sindikata će raditi na značajnim projektima. A zajednički cilj je i donošenje novih propisa, te vraćanje općeg kolektivnog ugovora na nivou Bosne i Hercegovine.

federalna.ba

Studentski centar Sarajevo Nedžarići štrajk
Profesor profesori štrajk HNK
0 13.05.2024 18:18
štrajk ljekari stomatolozi
0 07.05.2024 18:51
Građevinski fakultet Mostar štrajk
0 07.05.2024 13:58
ZDK štrajk Sindikat doktora medicine i stomatologije
0 07.05.2024 09:39
Naida Hota-Muminović Kanton Sarajevo Saudin Sivro Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH štrajk
0 19.04.2024 20:00